uavUniversitatea Aurel Vlaicu a fost timp de trei zile, în intervalul 12-14 decembrie, gazda primitoare şi atentă a participanţilor la conferinţa interregională a proiectului „Studentul consiliat, excelent viitor angajat”, proiect care implică cinci universităţi, trei organizaţii neguvernamentale şi un agent economic, şi este finanţat din fonduri structurale europene nerambur­sabile. La conferinţă au participat studenţi şi cadre didactice din cele cinci universităţi participante la proiect, prezentarea proiectului fiind făcută de dr. Melania Vergu de la AEEFC Bucureşti, care este şi manager de proiect.
Conform dr. Melania Vergu, proiectul va asigura consiliere vocaţională şi de orientare profesio­nală pentru 5.100 de studenţi, pe baza unui test psihologic autorizat la nivel naţional, pe deprinderea întocmirii unui CV viabil şi a unui plan de carieră corespunzător. Un avantaj deosebit şi nesperat este finanţarea, din fondurile proiectului, a fiecărui student consiliat; altfel spus, fiecare student consiliat primeşte, pentru fiecare oră în care i se oferă aceste servicii, 14 lei. Dr. Melania Vergu a anunţat organizarea unui concurs de planuri de cariere în care vor fi premiate lucrările valoroase, şi intenţia de a crea o pagină de internet ca interfaţă între studenţii consiliaţi şi posibilii angajatori. „În acest proiect cu durată de un an şi jumătate şi care a ajuns, iată, la jumătatea drumului, au fost antrenaţi 5.100 de studenţi din cinci universităţi, trei organisme ne­guvernamentale şi o societate comercială. După cum vedeţi, UAV a atras în proiect şi un agent economic. Este necesar acest lucru, fiindcă învăţământul superior fără legătură cu mediul economic este mort”, a spus dr. Melania Vergu.
Vorbind despre complexitatea activităţilor presupuse de proiect, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ a accentuat asupra necesităţii ca acţiunile să aibă finalitate practică. „Proiectul este extrem de dificil şi de complex şi de o anvergură deosebită, implicând câte 1,020 de studenţi de la fiecare din cele cinci universităţi. Faptul presupune consiliere individuală pentru 5.100 de oameni, dar şi consi- lieri colective. Nu este uşor să organizezi concursuri de dezvoltare a carierei şi de elaborare a planurilor de dezvoltare a profesiei. În concluzie, să faci o consili­ere care să aibă o finalitate prac­- tică, însă surmontarea dificultăţilor este o mare provocare”, a spus  prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, pre­şedinta Consiliului Academic al UAV.
Un scurt sumar al realizărilor de până acum, din perspectiva UAV, a făcut prof. univ. dr. Ramona Lile, rector a universităţii arădene. „După nouă luni de la începerea proiectului, avem deja la UAV 400 de studenţi consiliaţi, zece au participat la stagii internaţionale de practică în Italia şi au fost premiate zece lucrări de planuri de cariere. Acestea sunt semne că proiectul este un succes real şi ne vom strădui să le multiplicăm în cele nouă luni care-au mai rămas”, a spus prof. univ. dr. Ramona Lile.

Recomandările redacției