dr grupSenatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad i-a acordat, în data de 08.10.2013, în Sala Ferdinand din cadrul Primăriei Arad, într-un cadru festiv, înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, d-lui Prof. Dr. Dr. h. c. Felix Unger, personalitate remarcabilă a ştiinţelor medicale din Europa, preşedintele Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte, din Salzburg (Austria) şi Director al Institutului Cardiac European și al Institutului European al Sănătăţii.
La importantul eveniment academic au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” şi Preşedinte al Comisiei de analiză de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, membrii comisiei: prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator şi Preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Zoltán Galajda – Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Universitatea din Debrecen (Ungaria), prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector Relaţii Ştiinţifice Internaţionale, Granturi şi Proiecte Europene din cadrul UVVG, conf. univ. dr. Sorin Başchir, preşedintele Senatului, prof. univ. dr. Alexandru Dumnici, directorul Centrului de Chirurgie Laparoscopică „Sf. Gheorghe” al UVVG,  membrii Senatului Universitar, studenţi, masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi, absolvenți ai UVVG – ALUMNI.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, a subliniat interesul d-lui Prof. Dr. Dr. h. c. Felix Unger pentru cerce­tarea științifică, activitatea managerială şi iniţiativele de profund umanism. „Domnia sa a efectuat prima operaţie de transplant de inimă artificială din Europa, în anul 1986, iar în anul 1990 a înfiinţat, împreună cu Cardinalul König şi Prof. Lobkowicz, Academia Europeană de Ştiinţe şi Arte, care astăzi numără 1500 de oameni de ştiinţă şi artă, printre care 28 de Laureaţi ai Premiului Nobel. Prof. univ. dr. Felix Unger este membru în cele mai importante Asociaţii Ştiinţifice din domeniul său, precum şi în multe Academii de Ştiinţe din Europa şi Statele Unite. Suntem deosebit de onorați că prof. univ. dr. Felix Unger face parte din comunitatea noastră academică, al cărei patron spiritual – Vasile Goldiș, a militat consecvent pentru afirmarea vieţii ştiinţifice şi respectul valorilor în folosul umanităţii”.
Prof. univ. dr. Zoltán Galajda, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” și al Universității din Debrecen, a prezentat, în LAUDATIO, prestigioasa activitate ştiinţifică a d-lui Prof. Dr. Dr. h. c.  Felix Unger, preşedintele Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte și directorul Clinicii de Chirurgie Cardiacă din cadrul Universității de Medicină Paracelsus din Salzburg. „Cineva care ajunge cunoscut în chirurgia cardiacă și are atâta energie să desfășoare, pe lângă profesia de grea căreia i s-a dedicat, o activitate socială de excepție, acel om a învățat din greutățile vieții de zi cu zi și are un mesaj de transmis omenirii. A fi membru și promotor în asemenea societăţi nu înseamnă activitate de dragul de a activa, ci de a căuta acele filiere spirituale spre societate, prin care ne exprimăm ideologia, sentimentele și dragostea față de semeni”.
Prof. Dr. Dr. h. c. Felix Unger, Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” ne-a declarat: „Sunt foarte onorat de acest titlu care are la bază colaborarea dintre Academie Europeană de Ştiinţe şi Arte şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Sunt impresionat de ceea am văzut la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, de cercetarea şi tinerii care studiază la Universitate”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat: „Universitatea de Vest Vasile Goldiş a acordat cea mai înaltă distincţie academică, conform Procesului de la Bologna, academicianului Felix Unger, preşedintele Academiei de Ştiinţe şi Arte din Austria. Este o onoare deosebită pentru Senatul şi Universitatea noastră să îi acordăm titlu de Doctor Honoris Causa acestei mari personalităţi a Europei, care reuneşte în Academia Europeană de Ştiinţe şi Arte peste 1500 de personalităţi, printre care îi amintesc pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, preşedintele Cehiei, preşedintele Croaţiei şi alte personalităţi de pe întreg globul. În cadrul vizitei pe care o face la Universitatea noastră dorim să punem bazele unui proiect cu încă cinci ţări europene, pentru implementarea unui învăţământ nou în domeniul medical folosind mijloacele de e-learning, pe care să îl punem în aplicare începând de anul viitor. Faptul că a devenit membru al comunităţii noastre academice, leagă Universitatea noastră de Academie şi este încă un pas pe care îl facem spre Europa Academică”.
Prof. Dr. Dr. h.c. Felix Unger, însoţit de o delegaţie a Universităţii de Vest Vasile Goldiş condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii s-a întâlnit cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă, privind candidatura Aradului la titlul de „Capitală Culturală Europeană 2021” şi cu Înaltpreasfințitul părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, unde au fost evidenţiată libertatea religioasă şi realizarea unui spital. Prof. Dr. Dr. h.c. Felix Unger a vizitat și Biblioteca „Tudor Arghezi” și Colecția de Artă „Doina și Baruțu T. Arghezi” din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.
Biroul de presă al UVVG

Recomandările redacției