Universitatea Oxford /Marea Britanie/ a decis să îi aducă un omagiu fostului premier britanic Margaret Thatcher, care a decedat luna trecută, creând un fond destinat burselor de studii pentru ‘viitori conducători’, mai ales pentru cei de origine modestă, scrie marţi Daily Telegraph, citat de France Presse.

‘Fondul Margaret Thatcher’, dotat cu 100 de milioane de lire sterline /118 milioane de euro/, se bucură de sprijinul unor personalităţi precum fostul premier laburist Tony Blair sau fostul preşedinte american George Bush Sr. El are scopul de a le permite tinerilor care au reuşit ‘în ciuda tuturor obstacolelor’ să se integreze în prestigioasa universitate engleză.

În fiecare an, 10 ‘bursieri Thatcher’ vor fi selectaţi din întreaga lume, de preferat proveniţi din medii defavorizate, conform cotidianului conservator.

Margaret Thatcher a încetat din viaţă la 8 aprilie la vârsta de 87 de ani şi a studiat chimia la Universitatea Oxford. Un fost consilier al ‘Doamnei de Fier’, Charles Powell, însărcinat cu contactarea unor posibili sponsori, a obţinut şi sprijinul foştilor secretari de stat americani Henry Kissinger şi Condoleezza Rice.

‘Ei o consideră drept o personalitate istorică şi şi-au dorit să fie asociaţi cu un instrument dedicat moştenirii sale’, a explicat Powell pentru Daily Telegraph. ‘Aceasta depăşeşte politicul, depăşeşte orgoliul’, a subliniat el.

 

Recomandările redacției