Acum două săptămâni, au intrat în vigoare noile modificări aduse Codului Rutier, fiind totodată majorate amenzile pentru utilizarea telefonului mobil la volan. Sancțiunile sunt mai aspre în această privință, iar șoferii se pot alege și cu permisul reținut dacă, pe lângă faptul că țin telefonul în mână la volan, mai comit o altă contravenție. La Arad, de la modificarea legii până acum un singur șofer a rămas fără permis pentru că a ținut telefonul în mână la volan. Se pare că este vorba despre un arădean care a și depășit viteza legală. Reprezentații IPJ Arad anunțau că la doar două zile de la intrarea în vigoare a modificărilor legislative, nouă șoferi din Arad au fost amendați pentru utilizarea telefonului mobil.

Din 12 octombrie au intrat în vigoare noile modificări aduse Codului Rutier. Șoferul care este prins că ține telefonul în mână sau orice alt dispozitiv cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video – riscă o amendă de până la 1.160 de lei. Sancțiunea se aplică dacă mașina se află în mișcare. Dacă șoferii sunt prinși în timp ce conduc mașina cu telefonul în mână sau cu orice alt dispozitiv care poate filma sau afișa mesaje – riscă de la 6 la 8 puncte-amendă – adică de la 870 de lei la 1.160 de lei. Măsura îi vizează și pe cei care conduc un tractor agricol sau un tramvai.

Primesc amenzi și cei care folosesc telefonul atunci când merg cu un mijloc de transport care nu necesită permis de conducere, cum ar fi bicicleta. Contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei).

Astfel, atât şoferii cât şi bicicliştii, dar şi cei care vor merge pe trotinete vor fi sancţionaţi cu 1.160 de lei dacă vor fi prinşi cu telefonul în mână. Șoferii vor putea rămâne şi fără permis pentru o perioadă de 30 de zile dacă folosesc telefonul în timp ce încalcă şi alte reguli pentru circulaţia vehiculelor. Printre altele, şoferii pot rămâne fără permis dacă ţin în mână telefonul în timp depăşesc viteza maximă admisă în zona respectivă sau dacă intră într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată. Aceeaşi sancţiune primesc şi cei care nu respectă regulile depăşirilor sau cei care ating telefonul şi nu ţin distanţă corespunzătoare faţă de vehiculul care îl precedă şi în urma acestei manevre s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, scrie adevarul.ro. Rămân fără carnet şi cei care vorbesc la telefon şi  „nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune”, se mai arată în noua reglementare.

Recomandările redacției