Barrick Gold Corporation Chairman Peter Munk speaks during the annual general meeting of shareholders in Toronto in this file photoOmul de afaceri Peter Munk, fondator şi preşedinte al Barrick Gold, cel mai mare producător de aur la nivel mondial, nu are de gând să candideze anul viitor pentru un nou mandat la conducerea companiei, au declarat pentru Wall Street Journal surse apropiate situaţiei.

Munk, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Canada, se va retrage de la conducerea Barrick Gold la adunarea generală de anul viitor a acţionarilor, care va avea loc cel mai probabil în primăvară, potrivit Wall Street Journal.

Cel mai probabil, el va rămâne la companie într-o altă funcţie, a precizat una dintre surse.

Munk (86 de ani) a sugerat anul trecut că este pregătit să se retragă, însă investitorii i-au cerut să stabilească un termen clar.

Acţiunile Barrick s-au depreciat în acest an cu 50%, pe fondul scăderii preţului aurului pe pieţele internaţionale. Totodată, compania a fost nevoită să înregistreze pierderi pe anumite investiţii.

Doi directori veterani ai Barrick, printre care şi fostul premier canadian Brian Mulroney, au sugerat de asemenea că nu vor candida pentru noi mandate.

Barrick Gold a lansat săptămâna trecută o emisiune de acţiuni prin care vrea să atragă 3 miliarde de dolari. Potrivit unor surse, cererea din partea investitorilor este redusă, băncile care intermediază operaţiunea reuşind să vândă doar aproximativ trei sferturi din titlurile oferite.

Preţul aurului a scăzut cu peste 30% faţă de maximul istoric atins în toamna anului 2011. Totodată, costurile au crescut la nivelul industriei, iar guvernele din state aflate în curs de dezvoltare, bogate în resurse, au devenit mai dure în relaţia cu companiile miniere.

Pe lângă aceste probleme, marii producători de aur pot fi criticaţi şi pentru decizii proaste, precum investiţiile nechibzuite realizate în perioada de boom şi lansarea unor proiecte care nu mai sunt viabile odată cu scăderea preţului aurului.

Barrick Gold este cel mai mare producător de aur din lume. Compania a produs în primele nouă luni ale acestui an 1,85 milioane uncii de aur (57,4 tone) şi a înregistrat venituri de 9,6 miliarde de dolari, în scădere cu 6,4% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut.

Sursa: Mediafax

Recomandările redacției