Celebrul bariton italian Alfio Grasso este unul dintre cei mai importanţi solişti de operă din ultimele două decenii, cu un circuit impresionant pe marile scene ale lumii. Starul italian va urca pentru prima oară pe o scenă din Arad, la Teatrul Clasic Ioan Slavici, care va găzdui spectacolul de operă Nabucco de Giuseppe Verdi. Spectacolul va avea loc în data de 13 aprilie 2018, începând cu ora 19.00. „Asociaţia Culturală Opera Vox din Cluj-Napoca, în colaborare cu Festivalul Internaţional Teatro d’Opera Italiana, vor pune în scenă, pentru prima dată la Arad, una dintre cele mai frumoase opere scrise de compozitorul Giuseppe Verdi – Nabucco. Star-baritonul italian Alfio Grasso, în rolul principal, reprezintă capul de afiş al spectacolului, iar soprana Stefania Spaggiari de la Arenele din Verona va încânta publicul din sala Teatrului Ioan Slavici din Arad“, ne-a declarat Ioan Vrăsmas, preşedintele Companiei Opera Vox.
Va fi o montare integrală a operei, cu orchestră, cor, ansamblu de balet, solişti din ţară şi din străinătate, în rolurile principale fiind distribuiţi solişti italieni care au cântat şi cântă în teatre precum Arenele din Verona, Teatrul de Operă din Roma sau Teatrul Real din Madrid. Conducerea muzicală şi regia spectacolului vor fi asigurate de doi universitari de la Iaşi şi Cluj-Napoca. Dirijorul spectacolului va fi profesorul universitar doctor Leonard Dumitriu de la Universitatea de Arte George Enescu din Iasi, având o experienţă ca dirijor de operă de peste 28 de ani, iar montarea scenică va fi asigurată de lector universitar doctor Ligia Ghilea de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Orchestra, corul şi ansamblul de balet vin de la Cluj-Napoca, dar pe scenă vor fi prezenţi şi artişti din cadrul Filarmonicii de Stat din Arad.
Biletele au fost puse deja în vânzare la casieria teatrului arădean.
Star, baritonul italian Alfio Grasso
După studii cu celebrul tenor Angelo Bartoli, Alfio Grasso debutează la Teatro di Opera di Roma, celebrul teatru din capitala Italiei, cu rolul  Giorgio Germont din opera La Traviata de Giuseppe Verdi, alături de marea soprană Mirella Freni. Câştigător al marilor premii la concursurile de canto „F. Paolo Neglia” în 1994 şi „Città di Roma” în 1999, Alfio Grasso se impune în marile teatre italiene, europene şi mondiale, susţinând o bogată activitate artistică în întreaga Europă, Australia, USA, Canada, Japonia, China, America de Sud.
Opera din Roma, Arenele din Verona şi Teatro alla Scala, sunt scene pe care a păşit de-a lungul celor peste 20 de ani de carieră artistică. O altă mare realizare a baritonului Alfio Grasso este aceea că a abordat toate rolurile de bariton din creaţia operistică a lui Giuseppe Verdi şi a lui Giacomo Puccini. Bariton în cea mai pură tradiție italiană, Alfio Grasso este un nume de primă importanţă în lumea mondială a operei, un nume care acum va înnobila scena arădeană. Este docent al conservatoarelor din Seul, Madrid şi  Milano, unde susţine regulat cursuri de tehnică şi interpretare vocală. A fost pentru multă vreme director al Operei din Cairo.
De la Arenele din Verona la Arad
Absolventă a Conservatorului din Mantova, laureată atât în canto cât şi în flaut, Stefania Spaggiari va deveni solistă în cele mai mari teatre din Europa: Opera Naţională din Praga, Teatrul de Stat din Treviso, Teatrul Bellini din Catania, Teatrul Verdi din Busseto, Teatrul Valli din Reggio Emilia, Opera Naţională din Dublin, Opera Naţională din Terni, Opera din Roma, Teatrul Verdi din Trieste, Arenele din Verona, etc.
Câştigătoarea multor concursuri de canto din Italia şi Germania, devine asistentă de regie a renumitului regizor italian Beppe de Tommasi.
(G.A.)

Recomandările redacției