UPDATE: Bugetul județului intră la vot/Câți bani estimează CJA că are în vistierie

0
457

În sfârșit, administrația județeană a reușit să stabilească proiectul de buget pentru anul acesta, iar vineri, aleșii CJ sunt chemați să își exprime votul. Trebuie subliniat că, la nivelul județelor, banii de la centru au ajuns târziu, pe fondul tergiversării aprobării bugetului de stat.

Consiliul Județean a scos la transparență bugetul și conform documentului expus de Consiliul Județean, totalul veniturilor din bugetul pe anul acesta se ridică la nu mai puțin de 414.127 mii de lei.  Dacă anul trecut, județul nostru a avut un buget redus, tăiat de la centru și considerat de Consiliul Județean ca fiind auster, anul acesta, administrația are mai mulți bani în vistierie. Fără să luăm în calcul rectificări și fonduri absorbite ulterior începutului anului trecut, trebuie subliniat că, în proiectul pe 2018, bugetul s-a ridicat la peste 224.000.000 de lei. Diferența pare a fi covârșitoare.

Conform propunerii pe anul acesta, din cei peste 414.127.000 de lei, 244.971.000 de lei sunt venituri curente – venituri fiscale și 133.364 mii de lei, venituri proprii.

Din impozit pe venit și câștiguri din capital, CJA a adăugat la buget pste 117.000 mii de lei.

Cheltuieli proprii, cu personalul

Defalcat, cotele din impozitul pe venit însumează 69.326 mii lei, iar sumele alocate din cote defalcate din impozitul pe venit – bani destinat echilibrării bugetelor locale se ridică la peste 47.600 mii lei. Subvențiile de la bugetul statului, ce au adăugat fonduri la totalul de venituri se ridică la 58.035 mii de lei.

Administrația județeană estimează că va avea mai mult de cheltuit decât are în vistierie. Mai precis, bugetul de cheltuieli însumează 465.726 mii lei, un necesar ce depășește bugetul de venituri.

Consiliul Județean a estimat pentru propria instituție, precum și pentru instituții din subordine, cheltuieli cu personalul în valoare de peste 63.000 mii lei. Numai pentru personalul propriu al CJA, cheltuiala cu angajații se ridică la peste 21 de milioane de lei în 2019. Cu bunurile și serviciile ar urma să se cheltuiască peste 69.000.000 lei.

Bani pentru sănătate și infrastructură

Cheltuielile cu asistența socială ar urma să implice fonduri de 6.724.000 lei. Sume mari sunt prevăcute la capitolul proiecte cu finanțare din fonduri externe, nerambursabile și anume 131.697.000 lei.

Cât privește instituțiile și unitățile aflate în administrarea Consiliului Județean, trebuie spus că, Spitalul Clinic Județean de Urgență ar urma să primească 11.618.000 de lei, sumă din care, peste 6,6 milioane de lei ar urma să fie destinată cheltuielilor de dezvoltare. Aeroportul ar urma să primească în jur de 6.500 mii de lei.

La capitolul cheltuieli cu „drumuri și poduri“, fondul pe care aleșii CJA îl estimează se ridică la 247.971 mii de lei, parte din acești bani provenind din TVA, precum și de la bugetul local.

Cheltuielile cu sumele defalcate din taxa pe valoare adăugat însumează aproape 80.000.000 de lei.

Bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean ar urma să fie supus în ședința extraordinară a CJA de vineri, 22 martie. La acel moment, conducerea CJA ar urma să explice ma clar de ce venituri dispune și cum va împărți banii. Rămâne de văzut dacă bugetul va fi aprobat cu neînțelegeri în rândul aleșilor județeni. Proiectul de buget cuprinde și estimări pentru anii viitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.