(UPDATE) O pacientă a zăcut moartă ore în șir, sub ochii bolnavilor de la TBC/Medicul pneumolog acuzat a demisionat

1
637

(UPDATE) Demisia medicului pneumolog

Totuși, se pare că verificările anunțate n-au fost doar la modul declarativ întrucât s-a găsit cel puțin un vinovat deocamdată. În urma verificărilor s-a constatat că medicul pneumolog dr. Rodica Negrescu nu și-a îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu și…a demisionat. 

În timp ce autoritățile se grăbesc să asigure populația că, la Arad, situația bolnavilor de SARS-CoV-2 este sub control și că avem realizări în infrastructura spitalcească, drama bolnavilor n-a fost auzită. Însă, disperarea unora a atins cote maxime zilele acestea.

Arădeni îmbolnăviți de COVID-19 fac mărturisiri șocante, despre un sistem medical disfuncțional, despre lacune majore, indolență, lipsă de profesionalism, lipsă de…empatie. Pacienți de la TBC, internați în ceea ce numesc „saloanele groazei“ spun că o arădeancă a fost lăsată să zacă moartă ore întregi lângă ceilalți bolnavi. Este o situație asemănătoare cu cea de la fostul Municipal, unde nu de mult, o victimă răpusă de coronavirus a zăcut pe patul de spital, sub ochii celorlalți bolnavi.

Adrian Streinu-Cercel, dispus să preia cazurile de la Arad

Bolnavii spun că sunt nevoiți să lovească cu pumnii în ușile saloanelor încuiate de la TBC, ca să primească asistență medicală. O femeie care a asistat la moartea unei bolnave a vorbit despre neregulile din spital.

Doinița Morcan spune că nu primește tratament specific și că medicul pneumolog n-a călcat o dată pragul salonului în care este internată ea și alți pacienți, de zile bune. De câteva zile, tratamentul a constat în paracetamol și silimarină (n.r protector hepatic).  

Declarațiile femeii au fost făcute publice pe postul TV Antena 3. Împreună cu altă pacientă, aceasta au cerut ajutor în mod public – asistență medicală și respectarea unor circuite pentru departajarea cazurilor. Pacientele au făcut un apel la conducerea Spitalului Județean să intervină. Acuzele făcute pun problema malpraxisului.

La aflarea acestor cazuri, dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balş s-a oferit să preia bolnavii de COVID-19 din Arad. Anunțul a fost făcut pe postul de televiziune amintit. 

Ceea ce pacienții de la TBC povestesc este cutremurător: „Suntem încuiați în cameră, la salonul 17. Femeii i s-a făcut rău vorbind la telefon și am bătut cu pumnii în ușă. Ca să spunem că îi este rău pacientei, să vină să o salveze. A venit după jumătate de oră, când femeia a murit lângă patul meu. Au acoperit-o cu cearceaf asistentele, infirmierele…ce erau. Și au lăsat-o așa, de la ora 16.00 până la ora 22.00. A fost de groază…am făcut atac de panică“, povestește Doinița Morcan. 

„Medicul n-a călcat niciodată în salon!“

Doinița a fost plecată în Turcia în excursie și a început să aibă simptome la câteva zile de la întoarcere.

Aceasta spune că medicul pneumolog care trebuia să se ocupe de cazul lor nu a venit niciodată personal în salon. „Mi s-a făcut rău după câteva zile de la întoarcere și am primit telefon de la agenție că, în avion a fost cineva contaminat din Timișoara.  După patru zile am căzut la pat cu febră și a sunat soțul zile la rând să vină Salvarea. Și a venit…doar cu mari intervenții. Ne-au internat pe mine și pe soțul meu, pe data de 29 martie, după care am primit rezultat de confirmare că suntem contaminați cu COVID-19. Nu puteam mânca, nu puteam lua nici medicamente cum ar trebui pentru că eram slăbită. Doamna doctor – Rodica Negrescu, n-a venit să ne vadă o dată! M-am rugat de ea, prin telefon, să mi se pună perfuzii, pentru că nu mă puteam alimenta. După 4, 5 zile au început să îmi pună și perfuzii. Când am făcut atac de panică nu am primit asistență medicală“, spune femeia.

Doinița spune că medicul nu le-a dat atenție nici altor pacienți. Nici n-au văzut-o la față: „Nu este vorba doar de mine. Spre exemplu, acum, sunt mutată în salon cu două asistente care s-au contaminat. Și nici pe ele, această doamnă doctor Negrescu nu le-a vizitat“.

Femeia susține că nu s-au respectat circuitele medicale, întrucât bolnavii nu au fost departajați în funcție de gravitate și evoluție. „Se aduc în același salon persoane infectate recent cu COVID-19, în stare mai gravă. Pacienții care se recuperează ar trebui ținuți în alte saloane, separat de cei care sunt în stare gravă“, explică femeia. 

O altă pacientă susține că persoanele pozitive la testul pentru COVID-19 nu au fost separate de persoanele cărora nu le-au venit încă rezultatele la testare. Adică de persoanele suspecte, dar neconfirmate. „Este lagăr. N-au venit să ne departajeze. Au băgat o femeie confirmată ca fiind pozitivă prin testare – cu noi, care încă nu știam dacă suntem infectați. Asta e condamnare!“, a povestit femeia. 

Pacienții mai spun că saloanele nu sunt igienizate corespunzător și că trebuie să facă insistențe pentru orice necesitate. Unele mărturisiri sunt greu de imaginat. „Suntem puși noaptea să îi pazim pe ceilalți când li se termină perfuzia. Ieri (duminică n.r), am bătut cu pumnii în ușă când i s-a terminat perfuzia unei femei din salon. Și mi s-a spus «Ce faci atâta scandal?!»“, povestește Doinița. 

Aceeași placă – „Vom face verificări“

Vizavi de aceste cazuri dramatice, conducerea Spitaului Județean Arad anunță sec, că se fac anchete, însă pacienților suferinzi nu li se oferă răspunsuri concrete. Carmen Lucuța, managerul Spitalului Județean Arad nu a făcut declarații, însă a intervenit directorul medical, Mircea Onel.

Despre cazul Popescu Elena…Pentru asta avem o anchetă. Investigăm cazul încă de vineri, caz în care, din punctul meu de vedere nu au fost respectate protocoalele. Vom lua măsuri după finalizarea anchetei.

Cunosc și acest caz (n. r pacienta decedată la TBC) și de asemenea, transmit că îl vom ancheta și vom face verificări. Vom investiga și chestiunile legate de tratamentul medical administrat“, a susținut directorul Mircea Onel, referindu-se la „paracetamol și silimarină – tratament pentru COVID-19“.

Referitor la regimul în care stau internați bolnavii, directorul medical s-a arătat susprins când, pe postul TV Antena 3 i-au fost aduse la cunoștință unele chestiuni, chiar de către pacienți. Avem însă rezerve vizavi de surprinderea acestuia. „În ceea ce privește saloanele încuiate…Este un protocol pentru pacienții diagnosticați cu coronavirus. Toate spitalele care tratează bolnavi de COVID-19 îl au. Spitalul este pavilionat și avem mai multe secții în care sunt internați pacienții cu coronavirus. Vom verifica situația decesului femeii de la TBC…Sunt mai multe nereguli. Se anchetează și se vor stabili vinovații care trebuie trași la răspundere“, a conchis Mircea Onel. 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Ce silimarina si paracetamol? Unul este hepatoprotector celalalt antipiretic.Mai pisatilor,va bateti joc de viata oamenilor? Nazisti imputiti,care lasa oamenii sa moara,nu acorda ajutor.Pedeapsa capitala este singura sanctiune pentru astfel de atitudine!Cei care vor investiga cazul(plus cel de la municipal) sa nu indrazneasca sa musamalizeze gesturile de incompetenta cu consecinte dramatice.Nu mai tine ,figura’ cu „mortul este de vina”.Oricine este de vina(indiferent de ce hram poarta) trebuie sanctionat decisiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.