(UPDATE): Testarea unui arădean cu simptome de coronavirus s-a refuzat, în timp ce ineuanii au intrat în alertă. Conducerea DSP dezminte

1
1138

Lipsă de asumare sau lucruri care ne depășesc în condițiile actuale?! Asta se întreabă arădenii care cunosc situația de la Spitalul Județean unde, deși pare halucinant, unui bărbat asupra căruia există suspiciuni de infectare cu coronavirus –  nu i s-a făcut testul. Potrivit familiei acestuia, Direcția de Sănătate Publică a refuzat să facă test, asta în ciuda insistențelor din rândul aparținătorilor, din rândul cadrelor medicale și în ciuda oamenilor care s-au panicat. Bărbatul de 77 de ani este tatăl unui medic al Spitalului Clinic Județean de Urgență, Carmen Cîrdei. Aceasta a fost plecată în Israel, împreună cu tatăl ei și un alt grup de persoane. De la revenirea din Țara Sfântă, de pe 4 martie, ambii au intrat în contact cu multe persoane, în Ineu, dar și în Arad. Iar situația ar putea fi critică la Spitalul Județean, unde cele două persoane au intrat în contact și câteva cu cadre medicale.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică dezminte însă, acuzele potrivit cărora s-a opus testării bărbatului. Constantin Cătană subliniază că s-a opus transferării bărbatului la Spitalul Județean, dar că ulterior s-a respectat procedura.

Derogare de la proceduri

Pe data de 9 martie, omul a ajuns la Spitalul din orașul de domiciliu – Ineu, cu probleme respiratorii şi febră. Mai apoi, bărbatul a fost transportat la Spitalul Județean Arad și aici începe „calvarul”. „Tatăl meu nu a fost testat și, din informațiile pe care le am, nici nu va fi testat pentru coronavirus, deși am cerut asta! Asta pentru că, teoretic, nu intră în criteriile epidemiologice, potrivit cărora, se specifică că ești testat doar dacă ai luat contact cu o persoană diagnosticată pozitiv pentru COVID-19 sau dacă vii din «zona roșie», din Italia. Noi ne-am întors din Israel, țară ce nu a fost inclusă în zona roșie, deși existau cazuri.

Tatăl meu a stat internat la Spitalul din Ineu cu simptome de probleme respiratorii. L-am adus la Spitalul Județean Arad și, specific, am cerut testarea pentru el și nu m-am dat nici eu înlături de la testare. Dimpotrivă, atât personalul medical de la Ineu, cât și colegii mei de la Spitalul Județean am căzut de acord că este nevoie de testare. Am cerut Direcției de Sănătate Publică să îl testeze ca să știm, ca să fie eliminată orice teamă că poate fi infectat. Sau să lămurim oricum situația. Ni se spune că nu se poate. Am cerut o derogare de la aceste proceduri, dar tot nimic”, a susținut medicul Carmen Cîrdei.

Presiuni și acuze

Aceasta mai susține că tot personalul medical este într-o situație critică. Mai mult, familia doctoriței Cîrdei a fost ținta acuzelor din partea ineuanilor și nu numai. „Atât eu, cât și medicii suntem într-o situație delicată. Eu am fost expusă unei presiuni greu de imaginat, presiune psihică. Mă lovesc de acuze, de ură din partea comunității din Ineu și nu numai. Mi se spune că noi am adus virusul din Israel, ori știm că e posibil să existe cazuri aici din alte părți. Personalul medical din Spitalul Ineu are parte de presiuni, de acuze din  partea locuitorilor. Este o situație foarte dificilă. Am primit acuze grele…Dar nu mă simt cu nimic vinovată față de comunitate, întrucât am cerut să se ia măsuri. În plus, și spitalul și administrația Ineu au cerut testare“, adaugă medicul arădean.

Conform medicului Carmen Cîrdei s-a refuzat testul deși acesta ar putea stopa panica, în rândul tuturor. „Mi s-a spus că este caz penal să se facă testarea așa… fără îndeplinirea criteriilor. Ori, cred că dacă i s-ar fi făcut testul s-ar încuraja și testarea altora. Da, probabil sunt în joc cariere…În prezent, tatăl meu este la secția de Infecțioase a Spitalului Județean, neizolat, dar sub un tratament foarte bun. Se respectă protocolul și nu l-am vizitat, dar mi s-a spus că se simte mai bine. Mă rog la Dumnezeu să răspundă la tratament, mă rog să nu fie coronavirus. Am sunat la spital și mi s-a spus că starea lui este mai bună în prezent. Sper să nu existe o decompensare. Am înțeles că într-un alt județ din țară s-a făcut o derogare, într-o situație asemănătoare. Din ce informații am primit…mi s-a spus că s-a înștiințat Ministerul Sănătății, dar am rezerve dacă este adevărat…Nu cred că nu se poate face ceva. Sunt dispusă să plătesc pe laborator privat ca să se lămurească lucrurile, însă, desigur, nu se poate decât cu avizul DSP”, a încheiat medicul Carmen Cîrdei, conștient că-și va trezi antipatii în sistem, însă dragostea de fiică e mai puternică decât orice gest de autoconservare.

Cadre medicale, în autoizolare

Oamenii cu care bărbatul a intrat în contact în special la Ineu își fac probleme pentru sănătatea lor și vor, la rândul lor, ca situația să se lămurească. Iar „bulgărele” se rostogolește și la Spitalul Clinic Județean  Arad. Aici, câteva cadre medicale s-au autoizolat, după ce au intrat în contact cu colega lor, medicul radiolog Cîrdei. Într-un final, și acesta a întrerupt activitatea și s-a autoizolat.

Conducerea DSP asigură arădenii de respectarea procedurii

Redacția cotidianului Glasul Aradului a reușit să ia legătura cu conducerea Direcției de Sănătate Publică, pentru un punct de vedere oficial în acest caz, duminică 15 martie. Am discutat cu directorul Constantin Cătană, care în cursul săptămânii a fost greu de găsit. „Un pacient internat în spital respectă ceea ce stabilește medicul curant și cel epidemiologic. Eu am autoritate până când acesta intră în spital și nu eu iau decizii precum aceea de testare în spital. În cazul bărbatului întors din Israel, după părerea mea s-a respectat procedura pe parcursul intervalului în care s-a aflat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Păi, oamenii se întreabă acum de ce DSP refuză, ceea ce nu este adevărat! În urma unei anchete, medicul epidemiologic a stabilit că nu a fost cazul de testare.

Astăzi (duminică n.r) am discuat din nou cu fiica dânsului. Nu intră în atribuția mea să stabilesc testarea. Până la urmă, de ce nu l-au testat până acum?! Poate că nu și-au asumat nerespectarea procedurii. Am fost consultat și mi-am exprimat părerea că nu cred că trebuie testat însă, oamenii trebuie să înțeleagă că una este opinia și alta atribuția, responsabilitatea. Precizez să se înțeleagă că, personal m-am opus internării sale la Spitalul Județean Arad, când a fost transferat de la Ineu. Puteau să-l testeze acolo“, a susținut Constantin Cătană, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Acesta a mai spus că pacientul are 10 diagnostice grave, diferite probleme de sănătate. „Vă dați seama că dacă era o suspciune clară de coronavirus ar fi fost testat! Un test poate ieși pozitiv acum și negativ peste două zile. Deci ne confruntm cu o situație deosebită. S-a respectat procedura dicatată în aceste condiții. Oamenii n-ar trebui să își facă probleme în acest caz. Bărbatul se simte mai bine și nu este într-o stare care să trezească suspciuni pentru COVID -19.

Suntem într-o situație critică în prezent, dar recomand păstrarea calmului. Panica poate cauza mari probleme!“, a conchis directorul DSP.

Vă reamintim că în București un bărbat întors din Israel a fost diagnosticat cu coronavirus și a infectat alte persoane inclusiv la un spital din Capitală. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.