nadas prima 1Retrocedarea a aproape 8.700 de hectare de pe raza satului Nadăş unei singure familii nu rămâne fără urmări. După ani şi ani de procese, instituţiile statului încep să dea dovadă că sunt interesate de plângerile oamenilor din localitate, disperaţi că au fost lăsaţi fără pământ. Procurorii DNA au demarat, ieri dimineaţă, percheziţii la două birouri notariale din municipiu şi la Ocolul Silvic Privat Nadăş, în căutarea unor dovezi din care să rezulte dacă reconstituirea dreptului de proprietate a fost sau nu făcută în mod legal.

De menţionat că în retrocedarea celor 8.645 de hectare de la Nadăş au fost implicaţi şi cei doi judecători de la Judecătoria Ineu, condamnaţi pentru fapte de corupţie.

Potrivit unor informaţii care circulă prin presă, procurorii ar mai fi interesaţi şi de modul în care s- afăcut restituirea unor imobile din municipiu.

Percheziţii în cinci locaţii

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, anchetatorii au suspiciuni cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, prejudiciul estimat ridicându-se la aproape 21 de milioane de euro. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, de către mai multe persoane, a unor infracțiuni de corupție, cu un prejudiciu estimat de peste 20.971.503 euro și 296.942 lei. În cursul dimineții de 26 februarie 2014, ca urmare autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate verificări și percheziții în cinci locații situate pe raza județului Arad, urmând a se ridica documente în legătură cu hotărârile instanțelor, ce privesc retrocedarea unei suprafețe de peste 8.000 ha teren”, se arată în comunicat. Reprezentanţii DNA susţin că beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informații și din partea ofițerilor de poliție din cadrul IPJ Arad – Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Potrivit Mediafax, anchetatorii ar intenţiona să pună sechestru asigurator pe bunurile şi conturile familiei.

Plângere penală făcută în 2012

Stelian Lupu, avocatul sătenilor, ne-a declarat că are indicii că acţiunea de ieri a demarat ca urmare a unei plângeri penale depuse în 2012, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „În acea plângere pe care am depus-o, în numele sătenilor, la Parchetul General, am sesizat toate aspectele. Sunt plângeri care vizează funcţionari şi magistraţi. Acestei familii i s-a retrocedat întreaga suprafaţă a satului, în condiţiile în care sătenii aveau în proprietate, începând cu 1890, 2.300 de hectare, iar împăratul Franz Iosef, prin refeorma din 1910, a mai dat Composesoratului Urbarial 1.200 de hectare. La vremea respectivă, groful a atacat în instanţă această decizie, dar a pierdut procesul”, susţine avocatul. Acesta a ţinut să precizeze că în ultimii ani a ţinut legătura cu procurorii DNA, cărora le-a prezentat documentele necesare pentru a dovedi că sătenii au dreptate. „Am ţinut legătura cu DNA-ul în ceea ce priveşte probaţiunea, având în vedere că plângerile sătenilor vizau aspecte grave”, a mai spus avocatul. Potrivit acestuia, actualii proprietari ai terenurilor de la Nadăş nu aveau dreptul să le moştenească, în condiţiile în care proprietarul iniţial de la care ar fi moştenit averea Ecaterina Mairovitz, cea care le-a transmis-o ulterior,  nu mai deţinea acele terenuri încă din 1939.

Sătenii, la rândul lor, speră că de acum înainte să li se facă dreptate. „În mare parte, credem că instituţiile statului îşi fac datoria în ceea ce priveşte neregulile petrecute în satul Nadăş. Am ajuns să nu mai avem unde să ne păşunăm animalele. Eu, cu familia mea şi cu tot satul am ajuns puşcăriaşi în stare de libertate”, susţine Iovu Driva, unul dintre localnici.  Un alt sătean, Iovu Cioban, spune că „aşa cum Dumnezeu e unic şi adevărul e unic. Sper ca procurorii să ţină cont de asta. Nu vrem decât să iasă adevărul la iveală şi sperăm ca acest lucru să se întâmple.”

În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii Ocolului Silvic Privat Nadăş nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri, pentru a li se solicita un punct de vedere.

Recomandările redacției