Uriașii muzicii lăutărești, reuniți în cer

0
648

de CLAUDIA JURCĂ 

Muzica lăutărească este mai săracă de când în ceruri au plecat să cânte, în doar o săptămână, trei nume grele ale genului: Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă. Toţi trei au fost răpuși, rând pe rând, într-o singură săptămână, de nemilosul Covid-19.

Totuși, cele trei decese au un numitor comun, care i-a făcut pe medici să tragă un semnal de alarmă cu privire la mortalitatea, dar și imprevizibilitatea acestui virus.

Concret, nici Nelu Ploieșteanu, Gabi Luncă sau Cornelia Catanga nu credeau în existența coronavirusului, iar acest lucru, cel mai probabil, i-a costat viața. Ba chiar, au refuzat să se interneze optând pentru tratament la domiciliu, iar atunci când au ajuns a fost prea târziu.

Cronologia săptâmănii negre

Prima a fost Cornelia Catanga, care a murit vineri, 26 martie, la 63 de ani, după ce a suferit un stop cardio-respirator. Cântăreața a negat până în ultima clipă că are COVID-19, iar atunci când a ajuns la spital medicii nu au mai putut să o salveze.

Nici cazul lui Nelu Ploieșteanu nu este departe. Deși a fost testat și, ulterior, confirmat pozitiv cu COVID-19, a făcut scandal și a plecat pe semnătură din spital, marți, 16 martie, spunându-le medicilor că nu suportă masca de oxigen. Doar două zile mai târziu a reajuns la spital, la ATI, unde a fost imediat intubat. A murit vineri, 2 aprilie, la vârsta de 70 de ani.

Gabi Luncă (82 de ani) s-a stins din viață tot vineri, 2 aprilie, la ora 20.50, la Spitalul Județean Ilfov, după ce medicii s-au luptat să o salveze timp de aproape două săptămâni. Gabi Luncă nu știa că e bolnavă. Credea că are o pneumonie.

Dramele care i-au marcat pe cei trei

Cornelia Catanga: A fost născută prematur, la șapte luni, cântărind doar 850 de grame. Problemele de vedere ale cântăreței s-au tras încă din copilărie, atunci când a aflat că suferă de retinopatie pigmentară, un diagnostic fără tratament. Boala a marcat-o până în ultima clipă.

Pierderea casei, lipsa banilor și a concertelor au dus-o pe Cornelia Catanga în anul 2019 la un stop cardio-respirator, moment în care a realizat că a trecut pe lângă moarte. Tot atunci, artista anunța că mai vede doar 3%.

Nelu Ploieșteanu: A avut cinci copii, dar unul dintre ei, Mihăiță, a murit în 2018, la doar 32 de ani. Mihăiță a fost diagnosticat, încă de la vârsta de 2 luni, cu tetrapareză spastică și cu encefalopatie.

Mai mult, Nelu Ploieșteanu a trecut printr-un preinfarct și chiar dacă medicii nu-i dădeau mari șanse de recuperare, artistul a primit un miracol, așa cum a afirmat chiar el.

Gabi Luncă: Un etalon al muzicii lăutărești, cântăreața a avut o viață marcată de mai multe drame, în ciuda faptului că la fiecare apariție era cu zâmbetul pe buze.

Una dintre cele mai mari dorințe a fost aceea de a deveni mamă, iar vestea că este însărcinată pentru prima dată, deși trebuia să fie o mare bucurie, s-a transformat într-un necaz care i-a adus multă suferință. Prima sa fiica a murit la numai două luni de la naștere, după ce a fost diagnosticată cu encefalită.

În anul 2009, artista avea să primească o nouă lovitură, după ce a primit diagnosticul de cancer la sân. După o perioadă de tratamente și rugăciuni, Gabi Luncă a învins boala.

Muzica lăutărească a avut urcușuri și coborâșuri de-a lungul vremurilor, pentru că odată cu apariția noilor stiluri de muzică, a fost lasată pe plan secund de cele mai multe ori și dată uitării de generațiile tinere.

Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă sunt numele care au scris istorie în ultimii zeci de ani în muzica românească și pe care, în doar câteva zile, i-am pierdut din cauza unui virus nemilos.

Odată cu moartea lor, ia sfârșit o pagină de aur a culturii muzicale din România.

CLAUDIA JURCĂ 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.