Un arădean vindecat de coronavirus confirmă ceea ce se vehiculează în legătură cu medicamentul administrat. Andrei Ando, directorul de Comunicare și Strategii al Consiliului Județean Arad, un fost pacient al Spitalului de suport COVID și donator de plasmă spune că trăiește pe propria piele, efectele secundare de mai lungă durată după administrarea medicamentului cunoscut generic – Plaquenil (n.a substanța activă Hidroxiclorochina).

Acest medicament este cunoscut nu doar pentru beneficii – în cazul mai multor boli între care malaria și boli autoiumune, ci și pentru efectele secundare serioase pe care le are asupra organismului. Și nu vorbim doar de efecte secundare pe durata administrării, durată scurtă în cazul COVID-19 și de lungă durată, în cazul unei boli precum Lupus eritomatos. Este cântărit însă, întotdeauna beneficiul cu riscul, iar dacă beneficiile sunt superioare, administrarea este stabilită. Mai mult, pe lângă faptul că prezintă riscuri, beneficiul în cazul bolii provocate de SARS-CoV-2 este sub semne e întrebare. Părerile sunt împărțite – unii specialiști spun că poate schimba cursul bolii, alții sunt părere că este puțin peste tratamentul simptomatic. Cert este că Plaquenil este un medicament controversat în întreaga lume, care are însă o întrebuințare largă în bolile autoimune. Și-a dovedit eficacitatea de mult timp la acest capitol.

Tratament controversat

Pe 6 aprilie, Andrei mărturisea că a fost diagnosticat cu COVID-19 iar 20 de zile mai târziu își povestea din experiența de persoană vindecată. De atunci a declarat că a fost al doilea donator de plasmă convalescentă pentru tratarea bolnavilor în forme severe de coronavirus. Mai mult a lansat chiar un apel pentru impulsionarea donării plasmei cu anticorpi, în rândul arădenilor care s-au vindecat – câteva sute la numr.

La câteva săptămâni de la contactarea bolii, Andrei spune însă că a rămas cu urmări după experiența sa negativă. Are unele simptome care ridică probleme și în mare parte, după discuții cu cadre medicale și informare – le pune pe seama hidroxiclorochinei. „După ce am fost tratat cu hidroxiclorochină, la ceva timp după vindecare am observat că am probleme cu tensiunea arterială și dereglări de puls. Este necesar să se facă un test pentru a se stabili dacă medicamentul a generat probleme de acest gen. De asemenea, am rămas cu unele dureri musculare“, a declarat Andrei Ando, directorul din cadrul Consiliului Județean, pentru un post tv.

Efectele secundare sunt de la cele mai ușoare, precum greața, tulburările gastro-intestinale și ajung până la probleme cardiace, probleme renale sau oculare. Însă desigur, nu toată lumea le poate avea iar cele mai severe efecte adverse sunt și cele mai puțin frecvente sau chiar rare. Plaquenil se administrează sub supravegherea unui cardiolog, tocmai din cauza efectelor adverse care pot fi fatale din cauza aritmiilor pe care le provoacă.

Întrebat în legătură cu eficacitatea Hidroxiclorochinei, medicul arădean Adrian Wiener a subliniat că aceasta nu are o eficacitate clar demonstrată, dar că face parte din schema de tratament stabilită la nivel de țară. Schema mai cuprinde un antiretroviral, dar și un antibiotic.

De meționat și că, în medicină s-a demonstrat deja că post infecții, unii pacienți rămân cu diferite probleme de sănătate, pe termen lung – oboseală, dureri, probleme gastrice, alergii și lista ar putea continua.

  • Turcu spune:

    Este incorect « medicamentatie », acest termen nu exista, corect este « medicatie », macar in titlu fiti mai atenti daca tot scrieti articole de acest gen.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției