Urmează două luni de foc maxim care vor testa capacitatea sistemului sanitar arădean de a face față valului 4, cel mai agresiv

0
2005
Județul Arad a fost dat exemplu pozitiv în videoconferința cu Primul Ministru, Ministrul Sănătății și cu toți managerii de spitale publice și private din Romania, pentru respectarea planului de reziliență.”Dacă la Arad se poate, cu siguranță se poate și în alte județe” – Ministrul Sănătății a subliniat colaborarea dintre mangementul Spitalului Județean Arad, managementul Spitalului Orășenesc Ineu, autoritățile publice locale, DSP și Prefectura Județului Arad, ca exemplu de bune practici. Până acum, județul Arad dispune de materiale sanitare pe stoc și este unul dintre județele care nu a apelat la stocul național de urgență.
De vineri până astăzi, Spitalul Orășenesc Ineu și-a crescut capacitatea de la zece paturi la 20 de paturi Covid, pentru forme ușoare și medii.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a crescut numărul de paturi ATI cu încă 15, ajungând de la 12 la 27 de paturi ATI. Paturile medicale Covid s-au suplimentat cu încă 57, astfel că s-a mărit capacitatea de la 89 la 146 de paturi Covid. La acestea se mai adaugă, în curs de autorizare, încă nouă paturi de dializă în curs de avizare la SCJUArad și încă 6 paturi avizate de dializă la o unitate privată.
La videoconferința de la Prefectură au fost prezenți toți managerii de unități cu paturi private si de stat din judetul Arad. În calitate de director al DSP Arad am dispus ca până vineri, toți managerii de spitale publice și private să trimită către DSP Arad un plan prin care pun la dispoziție paturi în zone roșii în structura spitalelor, cu oxigen sau fără, medici cu diferite specialități, asistenți medicali sau infirmiere, personal care la nevoie poate să fie detașat între spitale maximum 30 de zile, fără acordul persoanei.
Prima detașare a fost făcută ieri de la Spitalul Orășenesc Lipova către Spitalul Orășenesc Ineu – un medic specialist pneumologie.
„Creșterea acută a cazurilor pozitive ne îndeamnă să luăm măsuri din timp pentru a putea să facem față acestei pandemii. Structura actuală ne permite un back-up de o săptămână, maxim două, și asta în cazul în care numărul cazurilor nu o sa crească foarte mult. Dacă numărul de cazuri va crește exponențial, cu siguranță trebuie să reconfigurăm capacitatea de paturi și accesul la oxigen la nivelul județului Arad. Din analizele epidemiologice urmează două luni de foc maxim care vor testa capacitatea sistemului sanitar arădean de a face față acestui val 4, cel mai agresiv de până acuma“, susține Horea Timiș.
 
Bine nu o să fie!
 
Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, trage un mare semnal de alarmă: „Valul 4 este diferit față de celălalte valuri. Ciclul de amplificare PCR este mult mai rapid și asta arată o încărcătură virală mult mai mare comunitară însemnă că pozitivii pot să infecteze mai repede și au încărcături virale mai mari, contaminarea mai rapidă și clar și gradul de afectare pulmonara este mai mare și cazuri mai grave într-un timp mai scurt. Și testele antigen ies mai pozitive într-un procent mai mare la încărcături virale mari. Bine nu o să fie!“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.