Meteorologii anunță vreme deosebit de rece, maxime de 10-15°C în nord-est și centru, intensificări ale vântului, brumă (21-23 septembrie).
Următoarele patru zile vor fi marcate de un proces semnificativ de răcire, în urma căruia temperaturile se vor situa și cu 12°C sub normalul climatologic al perioadei.
Cerul va fi variabil, mai mult noros, iar trecător va ploua slab, marți mai ales în nordul Moldovei, iar miercuri pe arii relativ extinse în majoritatea regiunilor. Azi, 20 septembrie, va ploua, local moderat cantitativ (10-20 l/mp) în Banat, sudul Crișanei, jumătatea sudică a Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, iar în sud-estul țării vor fi inclusiv averse și descărcări electrice.
Miercuri, la altitudini de peste 1400 m în masivele nordice și 1600-1700 m în Meridionali, vor fi precipitații mixte slabe sau fulguieli.
Vântul va prezenta intensificări temporare în majoritatea regiunilor, dar cu precădere marți, în nordul și estul Moldovei și la munte, unde va atinge la rafală 55-65 km/h, accentuând senzația de rece, iar pe crestele Carpaților de Curbură – 70-80 km/h.
Temperaturile maxime, cu mult sub mediile climatologic specifice perioadei, se vor încadra, în general, între 10°C în nordul Moldovei și nord-estul Transilvaniei și 18-22°C în sud-vestul țării.
 Nopțile și diminețile vor fi reci, iar în Transilvania și Maramureș, dar joi și în zona deluroasă a Olteniei și Munteniei, valorile minime se vor apropia de pragul de îngheț (1-3°C, iar în depresiuni -2…0°C). Local se va produce brumă și, pe arii restrânse, îngheț la sol.
La sfârșitul săptămânii, vremea se va încălzi, va deveni predominant frumoasă, iar temperaturile vor depăși din nou pragul climatologic al unei zile de vară (25°C) pe arii relativ extinse.
 
„În următorul interval, o masă de aer rece, de origine maritim-polară, va fi antrenată spre estul și sud-estul continentului european, implicit către spațiul geografic al țării noastre.
Explicația constă în cuplajul termobaric realizat între un nucleu ciclonic relativ staționar la nord-est de spațiul geografic al țării noastre și dorsala anticiclonul Azoric cu extindere dinspre Europa central-vestică către spre est“, conform meteorologilor. 

Recomandările redacției