Urșii agresivi vor fi împușcați, pentru ca viața oamenilor să nu mai fie în pericol

0
568

Ordonanța de urgență care va permite împușcarea urșilor agresivi intră, luni, 5 iulie, în procedura de avizare interministerială și o să fie urmată de o hotărâre de guvern prin care legislația privind ISU și procedurile de 112 vor fi completate cu două elemente noi.

Prin această modificare, se va defini ce înseamnă îndepărtarea sau imobilizarea carnivorelor mari și ce înseamnă uzul de armă asupra carnivorelor mari în situații de urgență, după care, se vor defini riscurile. Se vor clasifica situațiile de forță majoră în funcție de risc – normal, redus, mediu sau mare. Acolo unde animalul se retrage imediat după întâlnirea cu omul sau provoacă pagube ocazional, a fost observat ocazional în apropierea zonei locuite, riscul este redus și acolo nu se intervine niciodată prin extragere sau prin relocare. Dar acolo unde nu se mai retrage la gonire, nu se mai retrage dacă este surprins de om și nu fuge, atacă, este agresiv, acolo va fi nevoie și de o astfel de intervenție.

Astfel, gonirea, alungarea animalului sălbatic, este prima intervenție, de fiecare dată se începe cu acest lucru, următoarea etapă este tranchilizarea și relocarea, acolo unde acest lucru este posibil – pentru că trebuie să te apropii la 30 – 50 de metri de animalul sălbatic ca să poți să-l tranchilizezi.

În cazurile în care nu se poate, în cazurile în care se află prins într-o capcană autorizată sau intră în gospodării și nu se retrage în prezența omului, se hrănește cu gunoaie în prezența oamenilor și nu se sperie de om, nu se retrage când este gonit, atacă omul sau atacă gospodăria, chiar dacă încearcă omul să-l alunge – în aceste situații trebuie să creăm această posibilitate de intervenție de extragere prin împușcare.

Va fi interzis ca această extragere să se facă de către altcineva decât personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului de fond cinegetic.

Comentând noul caz, de sâmbătă, al unui bărbat atacat de urs în județul Harghita, ministrul mediului a spus că tocmai de aceea ministerul pe care ăl conduce propune o intervenție rapidă din partea autorităților și modificarea legislației în situații de genul acesta.

„Este absolut nevoie de intervenții prompte și rapide ale autorităților pentru a salva viețile oamenilor. Este inadmisibil ca în situații de criză, de forță majoră, în care viața omului este în pericol, să nu avem o soluție imediată, promptă, o echipă a Jandarmeriei, alături de autoritatea locală, alături de medicul veterinar, care să poată să facă tranchilizarea, dacă este nevoie, alături de un vânător, care să extragă exemplarul periculos. Subliniez încă o dată, vorbim strict de intervenție în zonă locuită, acolo unde aceste echipe de intervenție rapidă vor veni să apere viața umană”, a punctat Tanczos Barna.

Luna trecută, premierul Florin Cîțu spunea că vrea să vadă mai întâi un raport privind atacurile urșilor și să afle cum procedează alte țări înainte de a lua o decizie în această problemă. Declarația a venit după ce ministrul mediului, Tanczos Barna, făcuse anunțul despre o ordonanță aflată în lucru ce prevede alungarea, relocarea sau împușcarea urșilor care provoacă pagube în localități, în funcție de gravitatea situației. Florin Cîțu a spus însă că ordonanța nu va fi dată prea curând, conform digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.