Grupa A de la Campionatul Mondial din Rusia s-a terminat, luni, cu meciurile dintre Uruguay – Rusia 3-0 şi Arabia Saudită – Egipt 2-1. Cele două echipe calificate sunt Uruguay şi Rusia, aşa cum se ştia încă de runda trecută, în timp ce Egiptul lui Mo Salah termină cu zero puncte.
Pe Cosmos Arena din Samara, Uruguay a bătut fără drept de apel selecţionata Rusei, 3-0, într-un meci în care Cavani a devenit al doilea uruguayan din istorie care a marcat la trei turnee finale de Campionat Mondial, primul fiind Luis Suarez, care şi-a asigurat acest record încă de la meciul cu Arabia Saudită, 1-0, din etapa a doua. Pe lângă golul lui Cavani, selecţionata lui Oscar Ta­barez a mai punctat prin Luis Suarez şi prin autogolul lui Denis Cheryshev. Uruguay a terminat Grupa A pe primul loc, cu trei victorii din trei meciuri, astfel că va juca cu ocupanta locului doi din Grupa B, sâmbătă, 30 iunie, la Sochi, în timp ce Rusia va întâlni pe 1 iulie, la Mos­cova, câştigătoarea Grupei B. Adversarele celor două selecţionate vor fi aflate de la ora 21:00, când Spania joacă cu Maroc şi Portugalia cu Iran. În acest moment ambele echipe din Peninsula Iberică sunt la egalitate de puncte, cu acelaşi golaveraj.
Îl al doilea meci al grupei, cel care mai conta doar pentru palmares, Arabia Saudită a înregistrat prima victorie la un Campionat Mondial din 1994, 2-1 cu Egipt, după ce Salem Al Dawsari a înscris la ultima fază a meciului. Chiar dacă Mo Salah a marcat şi a primit titlul de cel mai bun jucător al meciului, selecţionata din care face parte se întoarce acasă de pe ultimul loc din grupă, fără niciun punct câştigat.
Uruguay a terminat Grupa A fără nicio înfrângere şi fără gol primit, după ce a trecut pe rând de Egipt (1-0), Arabia Saudită (1-0) şi Rusia (3-0). Rusia a terminat cu cele mai multe goluri marcate, opt, şi a dat golgheterul grupei în persoana lui Denis Cheryshev (trei goluri).
Partidele dintre Iran – Portugalia și Spania – Maroc, din cadrul Grupei B, s-au disputat, aseară.
Meciuri pe muchie de cuțit de azi până joi
În grupa C, Franța este calificată, și are nevoie de un egal în ultima partidă, contra Danemarcei, pentru termina prima, iar danezii se califică la rândul lor cu un punct. Australia are nevoie de victorie contra celor din Peru, echipă eliminată deja din competiție, combinată cu un succes al francezilor pentru a spera la locul 2. Partidele se vor desfășura astăzi de la ora 17:00.
Grupa D este puțin mai strânsă, cu trei echipe implicate în lupta pentru locul 2. Argentina va înfrunta Nigeria și orice alt rezultat decât victoria o trimite acasă. Dacă bat, „pumele” se califică automat dacă Islanda nu trece de Croația, altfel bătălia se va la golaveraj. În schimb, Nigeria se va califica cu un egal împotriva Argentinei, în timp ce Croația și-a luat deja biletele pentru optimi. Meciurile vor avea loc astăzi de la ora 21:00.
Brazilia se află pe prima poziție în Grupa E, iar o remiză în ultima partidă, contra Serbiei, îi asigură automat calificarea. De cealaltă parte, vecinii de la sud de Dunăre au ne­voie de victorie contra favoritei la titlu pentru a merge mai departe. Cealaltă întâlnire a grupei este Elveția – Costa Rica, unde europenii au nevoie de cel puțin egal, iar nord-americanii sunt deja eliminați. Confruntările sunt programate pentru miercuri, de la ora 21:00.
Grupa F este de departe cea mai complicate și asta pentru că toate cele patru echipe au șanse de a merge mai departe. Mexicul conduce grupa și, cu o remiză contra Suediei, își asigură chiar și primul loc. Germania și Suedia sunt la ega­litate perfectă în acest moment, fiecare având nevoie de un rezultat mai bun decât cealaltă pentru a se califica. În caz că ambele scot același rezultat, Mannschaft-ul este avantajat de rezultatul direct. Coreea de Sud are nevoie de un miracol pentru a avansa și anume o victorie în meciul cu Germania, combinată cu un succes mexican în disputa cu Suedia. În plus, asiaticii au nevoie și de un golaveraj superior ambelor echipe din Europa. Grupa se încheie miercuri, la ora 17:00.
Belgia și Anglia sunt calificate din Grupa G, meciul direct dintre cele două fiind decisiv pentru prima poziție în grupă. Ambele au în acest moment un golaveraj de 8-2, așa că în cazul unei remize, echipa de pe primul loc va fi cea cu cele mai puține cartonașe încasate în Rusia. Panama și Tunisia sunt eliminate și vor juca doar pentru palmares. Partidele se dispută joi, la ora 21:00.
Senegal și Japonia se află pe locurile câștigătoare din Grupa H, cu mențiunea că misiunea niponilor este însă mult mai ușoară. Ei au nevoie doar de un egal împotriva Poloniei pentru a avansa, echipa lui Lewandowski fiind deja cu gândul la vacanță după ce nu a strâns ni­ciun punct la turneul final. Cealaltă partidă este Senegal – Columbia, în care africanii se califică cu o remiză, în timp ce Falcao&co au nevoie de toate cele trei puncte. Meciurile se vor desfășura joi, de la ora 17:00.
Bogdan Mariș

Recomandările redacției