cuplare 1 Uniunea  Social Liberală ia în calcul varianta în care alegerile prezidenţiale din 2014 să fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existând ideea la nivelul USL ca preşedintele să-şi preia mandatul mai târziu. Repre­zentanţii USL spun că ar trebui să aibă loc negocieri cu preşedintele României, pentru a vedea dacă este dispus să-şi întrerupă mandatul în luna mai – când vor fi alegerile europarlamentare, sau se va merge pe o formulă să se facă alegerile prezidenţiale în luna mai şi să se preia mandatul la expirarea manda­tului actualului preşedinte.
Deputatul USL Mihăiţă Calimente spune că varianta pe care o agreează este aceea a cuplării europarlamentarelor cu prezidenţialele. Calimente motivează acest lucru prin faptul că nu se poate coabita cu Traian Băsescu. „Eu unul aş fi de acord cu organizarea alegerilor prezidenţiale în luna mai a anului 2014. Spun acest lucru cu gândul la faptul că ar scurta perioada de coabitare dintre preşe­dinte şi Guvern, coabitare care, de fapt nu există. Lucrurile care se petrec în justiţie arată că nu se poate coabita cu Traian Băsescu. Acesta şi-a epuizat tot ceea ce putea face pentru Românai şi pentru români şi ar fi bine să se încheie acest mandat în mai 2014. Pe de altă parte, această cuplare a alegerilor europarlamen­tare cu cele prezidenţiale şi termi­na­rea mandatului lui Băsescu în mai anul viitor, ar da satisfaţie milioanelor de români care au votat la refrendumul de demitere de anul trecut”, a spus deputatul Mihăiţă Calimente.
cuplare 2Preşedintele PD-L Arad, Gheorghe Seculici, crede că Traian Băsescu va fi de acord cu o eventuală propunere a USL, însă doar în contextul modifificării Constituţiei în sensul referendumului din anul 2009. „Preşedintele Traian Băsescu este un om de construcţie, el dorind şi comasarea alegerilor par­lamentare şi locale de anul trecut, şi cred că va fi de acord cu această propunere a actualei puteri. Bine­înţeles, cu condiţia pe care a spus-o mereu, anume aceea de modificare a Constituţiei conform referendumului din 2009, în sensul unui parlament unicameral cu maxim 300 de aleşi. Sunt convins că această propunere a USL va face obiectul unor ample dezbateri în perioada următoare. Pe de altă parte consider regretabil faptul că USL este de acord cu comasările doar pentru că este la putere şi acum înţeleg efectele economice ale unor decizii politice. Nu este mai puţin adevărat că USL are şi un calcul politic şi vrea să grăbească alegerile prezidenţiale pentru că domnul Crin Antonescu îşi erodează imaginea o dată cu trecerea timpului”, ne-a declarat Gheor­ghe Seculici, preşedintele PD-L Arad.

Recomandările redacției