ususauAmplasată în sudul județului Arad, pe malul stâng al Mureșului, comuna Ususău este așezată într-o depresiune situată în Defileul Mureşului şi între culmile deluroase din nordul Podişului Lipovei.
Cinci sate în componență
Comuna Ususău este alcătuită din cinci sate: Ususău – sat reședință de comună, situat la 43 de kilometri de municipiul Arad – Bruznic, Dorgoș, Pătârș și Zăbalț.
Teritoriul comunei se înve­cinează cu teritoriile administrative a patru comune, un oraș și o limită de județ, astfel: comuna Conop – la Nord, comuna Bârzava – la Nord-Est, comuna Bata – la Est, comuna Şiştarovăţ – la Vest, oraşul Lipova – la Nord-Vest; la Sud se învecinează cu judeţul Timiş.
Ușoară creștere a populației
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Ususău se ridică la 1.392 de locuitori, în ușoară creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.388 de locuitori.
Majoritatea locuitorilor sunt români (95,19%). Pentru 4,24% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (68,03%), cu o mi­no­ritate de penticostali (26,44%). Pentru 4,24% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
De opt secole pe aceleași locuri
Conform Atlasului județului Arad, prima atestare documentară a localității Ususău datea­ză din anul 1418. Celelalte sate aparținătoare sunt atestate documentar, conform aceleiași surse, astfel: Bruznic în anul 1437, Dorgoș în anul 1717, Pătârș în anul 1274 și Zăbalț în anul 1440.
Prin urmare, Ususău este o comună cu o mare vechime, nici un sat nu e mai „nou“ de 300 de ani dar recordul îl deține satul Pătârș cu o atestare de aproape 800 de ani, vechime pe care NU o au multe țări și popoare din Europa – și din restul lumii, de asemenea – ceea ce spune mult despre statornicia poporului român pe aceste meleaguri.
 (F.B.)

Recomandările redacției