Prizonieri ai thriller-ului cu accente horror pe care-l trăim în Superliga, probabil că realizăm puțin sau deloc șansa uriașă pe care și-a creat-o echipa noastră prin victoria de aseară. Paradoxal poate, în cel mai slab sezon de la revenirea pe prima scenă a fotbalului românesc, UTA reușește un parcurs excelent în Cupa României.

Obișnuiți fie cu eliminări rușinoase (Sănătatea Cluj sau CSO Filiași sunt cele mai răsunătoare exemple) fie cu incapacitatea de a ne depăși condiția (vezi eliminările în fața unor echipe ca Pandurii sau Dinamo), ne-am trezit că, fără să ne dăm seama prea bine cum (aici probabil are un rol și noul sistem de desfășurare a competiției), ne-am calificat în sferturile de finală, fază a competiției în care nu ne-am mai aflat din sezonul 1994-1995. Însă lucrurile nu se opresc aici. Câștigătoare de grupă fiind, UTA va juca acel meci pe teren propriu, în fața unei echipe teoretic abordabile valoric, FC U. Craiova 1948. Accederea în semifinale nu mai este în aceste condiții un vis ci o perspectivă cât se poate de realizabilă.

Ei bine, nici măcar acest scenariu nu este singurul la care avem dreptul să ne gândim chiar prin filtrul rațiunii trecându-l. Dacă va obține calificarea în semifinale, UTA va juca în deplasare cu învingătoarea dintre Hermmanstadt și Universitatea Cluj. Este vreuna dintre ele o echipă în fața căreia UTA să plece din start gata învinsă? Cu siguranță nu. Așadar, dincolo de zâmbetele ironice ale scepticilor de serviciu, realitatea arată că scenariul ca UTA să repete o performanță neegalată din sezonul 1965-1966, este unul cât se poate de posibil. În acel sezon UTA ajungea pentru ultima dată în semifinale, și reușea să treacă de Farul cu 3-2, urmând ca apoi să piardă finala în fața Stelei, cu 0-4.

Ca o curiozitate, să punctăm și faptul că anul acesta Cupa României pare o afacere „între ardeleni“. Nu mai puțin de 5 echipe din 8 vin din această parte de țară: Sepsi OSK, Hermannstadt, CFR Cluj, Universitatea Cluj și UTA. Tabloul sferturilor este completat de FC U. Craiova 1948 și de cele două reprezentante ale județului Argeș, FC Argeș și CS Mioveni. Sferturile de finală vor avea loc în prima săptămână a lunii aprilie, după următorul program:

  • 1. Sepsi OSK – CS Mioveni
  • 2. CFR Cluj – FC Argeș
  • 3. Hermnnstadt – Universitatea Cluj
  • 4. UTA – FC U. Craiova 1948

În semifinale, echipele vor fi împerecheate astfel:

  • Câștigătoare 1 vs Câștigătoare 2
  • Câștigătoare 3 vs Câștigătoare 4

Este incontestabil faptul că parcursul din Superliga este cel mai important lucru și că ieșirea echipei din zona retrogradării este obiectivul obligatoriu. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm pierduți în această luptă pentru miza supraviețuirii și să uităm ce club susținem și cine este UTA. În ciuda prezentului, UTA este un club mare și faptul că avem două triumfuri în această competiție, ne obligă să gândim la scară mare.

În al doilea rând, dincolo de blazon, o calificare a UTA-ei măcar  în semifinale, cu tot ce decurge de aici (imaginați-vă doar marea roș-albă care s-ar revărsa către Sibiu sau Cluj) ar însemna un câștig de imagine enorm, atât extern cât și în interiorul comunității, acolo unde generațiile mai noi de utiști au mare nevoie de povești, legende și momente mari pe care să le trăiască ei înșiși. Un baraj câștigat în deplasare fără spectatori, niște simulacre de derby-uri cu „farmecul vieții“ sau câte o deplasare cenușie la Ovidiu sau Mediaș nu sunt amintiri care să dăinuie peste ani și care să rivalizeze cu înfruntările de la Timișoara sau barajul de la Alba Iulia… că de ce-au trăit cei ce au prins „generația Feyenoord“ nici n-are rost să mai vorbim.

Așadar, nu subestimați șansa uriașă pe care o avem în Cupă în acest sezon; este mult mai importantă decât ne imaginăm!

Recomandările redacției