Printre numeroasele surprize plăcute pe care le-au avut suporterii arădeni duminică pe Arena Francisc Neuman, s-a strecurat și una care a provocat murmure de dezaprobare: gazonul. Dacă în prima repriză starea sa precară a fost resimțită mai mult de jucători, în partea a doua a meciului ea a devenit vizibilă cu ochiul liber pentru toți spectatorii prezenți la meci. Jucătorii alunecau din ce în ce mai mult iar la fiecare intervenție mai hotărâtă săreau brazde din gazon.

Din fericire UTA a reușit să câștige partida cu U. Craiova 1948 dar au fost destule momente în care starea gazonului a provocat erori tehnice sau a determinat jucătorii noștri să abandoneze stilul de joc combinativ etalat în acest început de campionat, pentru unul mai direct, în care mingea să fie cât mai puțin supusă hazardului provocat de contactul cu terenul. Acesta a fost un aspect punctat chiar și de antrenorul Bătrânei Doamne: „Nu vreau să învinuiesc pe nimeni dar calitatea terenului a lăsat de dorit și atunci am fost obligați de multe ori să apelăm la mingea lungă. Sunt foarte preocupat de acest aspect, nu sunt specialist dar au fost trei săptămâni în care noi nu am intrat pe teren. Știu că au fost oameni care au muncit la el, care au încercat să facă tot posibilul să se prezinte cât se poate de bine, dar asta este situația.“

Însă nu doar Laszlo Balint s-a plâns de starea gazonului ci și omologul său de pe banca cealaltă, Flavius Stoican. Acesta a declarat: „Stadionul este senzațional, publicul este senzațional, gazonul… minus. Asta este realitatea. A fost un teren greu.“

Marele semn de întrebare ridicat de această situație este legat de faptul că gazonul a arătat atât de rău în condițiile în care timp de trei săptămâni acesta a fost complet protejat. După meciul cu CFR Cluj, UTA a evoluat în deplasare cu Dinamo iar apoi meciul amical cu Ripensia a avut loc pe arena din Sânicolau Mic. De antrenamente făcute de UTA pe Arena Francisc Neuman iarăși nu poate fi vorba, la fel cum nici vremea nu a fost excesiv de ploioasă în ultimele zile. Am încercat să luăm legătura în această problemă cu domnul Nicolae Mehelean, directorul firmei care administrează Arena Francisc Neuman, dar până în acest moment nu am primit din partea sa niciun răspuns.

Ținând cont că în perioada care urmează până la finalul sezonului de toamnă din Liga 1 este de așteptat să avem umezeală, ploi și poate chiar ninsoare, perspectivele nu sunt deloc optimiste în ceea ce privește calitatea suprafeței pe care UTA va trebui să evolueze și evident să câștige. Dacă duminică, în condițiile amintite, gazonul s-a prezentat cum s-a prezentat, nu ne putem aștepta la nimic bun din perspectiva terenului atunci când pe el se va juca mai des și va fi supus zilnic intemperiilor. Ținând cont de acest lucru n-ar fi exclus să vedem și niște ajustări tactice în jocul UTA-ei, adaptate la condițiile grele de joc la care ne putem aștepta. „După ce ne întoarcem de la Clinceni vom vedea în ce situație se prezintă gazonul deoarece sunt convins că oamenii care muncesc la el vor face tot ce depinde de ei să-l îmbunătățească și apoi vom vedea. Dacă este nevoie să facem ajustări tactice pentru a ne adapta la starea gazonului, cu siguranță o vom face. Poate va da Dumnezeu și vom avea vreme bună.“ a declarat Balint.

Nu rămâne decât să sperăm că, deși par demult apuse vremurile în care Aradul se mândrea cu unul dintre cele mai bune gazoane din țară, iarba „verde“ de acasă nu ne va încurca în loc să ne ajute. Este frustrant să vedem însă că în tot mai multe orașe din țară (unele mult inferioare Aradului din punct de vedere al tradiției fotbalistice), autoritățile pun la dispoziția cluburilor sportive condiții moderne de pregătire și evoluție. Nu mai departe de weekendul trecut am văzut la Sfântu Gheorghe, pe noua Sepsi Arena, un gazon biliard pe care jucătorilor le-a fost mai mare dragul să joace un fotbal plăcut ochiului. Credem că și UTA ar merita același lucru. Dacă se antrenează în condiții nedemne de prima ligă (știm cu toții calitatea terenului de pe ICRTI) măcar meciurile ar fi de dorit să le dispute în condiții decente. Și dacă cei în drept nu sunt preocupați de echipa fanion a orașului decât atunci când pot trage foloase de imagine de pe urma ei, măcar din respect pentru miile de arădeni contribuabili care vin la stadion cu dorința de a vedea un spectacol de calitate, autoritățile ar trebui să își propună rezolvarea acestei probleme.  

Recomandările redacției