Litigiul dintre UTA și Federația Română de Fotbal a început oficial ieri, odată cu înregistrarea acestuia la Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Cu sprijinul avocaților săi, Cosmin Fla­vius Costaş şi Septimiu Ioan Puț, gruparea arădeană atacă decizia de înjumătățire a punctelor, validată de FRF în ședința de Comitet Executiv, de pe 27 mai.
După cum se știe, elevii lui Laszlo Balint
și-au pierdut avansul de de 11, 12 sau 13 puncte, din fruntea clasamentului, la 5 şi 6 puncte, față de combatantele din play-offul ligii secunde: CS Mioveni Turris Turnu Măgurele, FC Argeș, Petrolul și Rapid. Practic, toată acțiunea legală întreprinsă de „roș-albii” are ca scop înapoierea punctelor de către forul elvețian, după cum rezultă din informarea unuia dintre avocații clubului.
„Alături de Clubul UTA Arad, ne face plăcere să anunțăm faptul că am transmis astăzi Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne cererea de arbitrare şi apelul detaliat în afacerea AFC UTA Arad vs. Federația Română de Fotbal.
Prin apelul declarat, UTA solicită TAS să anuleze Decizia nr. 13 din 14 mai 2020 a Comitetului de Urgență al Federației Române de Fotbal (punctul 3) şi Decizia nr. 3 din 27 mai 2020 a Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal (punctul 15). Obiectivul acestui demers juridic este acela de anulare a deciziei de înjumătățire a punctelor câştigate pe teren în timpul primelor 24 de runde din sezonul regulat, astfel încât în play-off-ul ce va debuta pe 4 iulie 2020 clubul UTA să beneficieze de un avans de 11 puncte.
Argumentele acestui demers legal se axează pe valorizarea principiului meritului sportiv, combaterea unor decizii nestatutare şi a caracterului discriminatoriu, arbitrar şi singular al soluției adoptate în cauză de Federația Română de Fotbal. După cum am arătat şi în memoriul extins, punctele câştigate pe teren sunt un indicator al nivelului performanței sportive, într-un sezon cu o importantă rezonanță istorică pentru UTA şi într-un sezon cu un parcurs excelent din punct de vedere sportiv. În mod natural, aceste puncte trebuie să se regăsească la finalul campionatului în dreptul echipei care le-a câştigat pe teren.
În continuare, echipa de avocați aleasă de Clubul UTA pentru a susține un demers legitim – compusă din av. dr. Cosmin Fla­vius Costaş şi av. dr. Septimiu Ioan Puț (ti­tularii successivi ai cursului de Dreptul Sportului de la Facultatea de Drept din Cluj) – va urma principiile echipei de fotbal reprezentate, urmând să pregătească în linişte, serios şi în detaliu acest caz.
Vom comunica orice evoluții relevante atunci când acestea vor exista, prin intermediul reprezentanților echipei UTA Arad”, transmite Cosmin Flavius Costaş pe pagina personală de Facebook.
În mod normal, conflictul dintre UTA și FRF ar trebui să ajungă pe masa judecătorilor TAS în cel mult trei săptămâni, astfel că am putea avea o soluție până ce play-offul ligii secunde se pune în mișcare, adică pe data pe 4 iulie. Dacă „Bătrâna Doamnă” va câștiga acest proces, rămâne de văzut care va fi mutarea FRF, nefiind exclus să avem parte de un play-off în sistem tur – retur, adică de zece etape, în care fiecare combatantă să intre cu punctele acumulate după cele 24 de runde disputate în acest sezon.
Cine sunt avocații
„Bătrânei Doamne”?
Unul dintre cei doi avocați aleși de „roș-albi”, Cosmin-Flavius Costaș, este arădean și fan înfocat al UTA-ei, existând o garanție în plus pentru șansele de reușită ale arădenilor la forul din Elveția. Clubul și-a motivat astfel opțiunile:
Ne-a impresionat atașamentul pentru ceea ce înseamnă Clubul UTA, o tradiție deja în familia domnului Costaș. Pasiunea și respectul pentru performanțele și tradiția clubului, alături, desigur, de competența și experiența profesională incontestabilă, sunt coordonatele care ne-au determinat într-un mod natural, firesc, să luăm hotărîrea ca domnul avocat și echipa sa să ne reprezinte în demersul de a recupera ceea ce ne-a fost luat într-un mod neregulamentar, din punctul nostru de vedere.
Cosmin-Flavius Costaș este avocat în Baroul Arad (2005), doctor în drept și confe­rențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Are o vastă experiență în litigii la nivelul tuturor instanțelor naționale, în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene și a instanțelor de arbitraj sportiv, fiind asociatul coordonator al societății civile de avocați Costaș, Negru & Asociații. În prezent este titularul cursurilor de Dreptul finanțelor publice, Contencios fiscal, Introduction to European Tax Law, European & Comparative Tax Law și Probleme ale fiscalității naționale și europene, iar în perioada 2017 – 2020 a predat, alături de Septimiu Puț, singurul curs permanent de Dreptul sportului predat la o Facultate de Drept din România.
Septimiu Ioan Puț este avocat în Baroul Cluj (2006), doctor în drept și lector universitar la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este un foarte bun avo­cat pledant la nivelul tuturor instanțelor na­- ționale și coordonatorul unui cabinet de avocatură la Cluj-Napoca. Cu începere din anul 2017 a susținut în parteneriat cursul de Dreptul sportului la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar de la începutul anului 2020 este titularul acestui curs. În plus, desfășoară activități didactice în domeniile Teoria generală a dreptului și Dreptul finanțelor publice”.

Recomandările redacției