Meciul din această după-amiază, de pe Arena „Francisc Neuman“ a fost judecat toată săptămâna în cheia invincibilității celor de la Hermannstadt în actuala ediție de campionat. Și într-adevăr, ținând cont că au trecut deja 10 etape, adică exact o treime din sezonul regular, performanța sibienilor de a rămâne neînvinși, este una de notat. Și, nu doar atât, din cele 9 partide disputate (deoarece meciul cu CFR Cluj a fost amânat), 5 au fost victorii. Trei dintre aceste victorii au venit în ultimele trei partide (1-0 și 2-1 acasă cu CS Universitatea Craiova și Petrolul, 1-0 în deplasare cu FC Argeș), trupa lui Măldărășanu ajungând pe treapta a treia a podiumului, cu 19 puncte.  Toate acestea în condițiile în care Hermannstadt este o nou promovată, evoluează în proporție de 90% cu același lot ca în eșalonul secund, a avut mari probleme financiare în acest debut de campionat, acumulând restanțe salariale importante la jucători, iar meciurile de pe teren propriu și le dispută la Mediaș, deoarece reconstrucția stadionului din Sibiu încă nu este finalizată.

În afară de parcursul din acest sezon, Hermannstadt mai are un punct de susținere în pretenția de a fi favorită în meciul de astăzi: bilanțul direct cu UTA. Ce-i drept, între cele două echipe nu s-au disputat decât  5 partide, însă UTA n-a reușit să câștige niciuna dintre acestea. Primul duel a avut loc în Liga a 2-a, la Sibiu, în sezonul 2017-2018, unul de tristă amintire pentru echipa noastră, meci câștigat de Hermannstadt cu 2-0. A urmat returul de la Șiria, încheiat cu scorul de 1-1, autorii golurilor fiind Marius Curtuiuș pentru arădeni și noua achiziție a FCSB-ului, Bogdan Rusu, pentru oaspeți. Celelalte trei înfruntări au avut loc în Liga 1, în sezonul 2020-2021. Hora aducea un punct pentru arădeni la Mediaș, pentru ca în retur, meciul să se încheie cu același scor, 1-1, pentru echipa noastră marcând Alexandru Albu. Ultimul duel dintre cele două echipe a avut loc în play-off-ul aceleiași ediții de campionat, tot la Arad, sibienii impunându-se cu 1-0 într-unul dintre cele mai slabe meciuri făcute de UTA de la revenirea în primul eșalon.

Ținând cont de toate aceste aspecte, misiunea Bătrânei Doamne ar putea părea, dacă nu imposibilă, măcar foarte grea. Însă, statistica nu mai are nicio relevanță odată ce se aude primul fluier al partidei iar invincibilitatea sibienilor trebuie să se oprească și ea undeva. De ce nu la Arad? UTA are o echipă valoric mai bună, ținând cont de cota de piață a jucătorilor, evoluează pe propriul teren, acolo unde are mereu în tribune un al 12-lea jucător, iar echipa lui Poenaru este și ea în creștere de formă: neînvinsă de 4 etape, UTA a reușit săptămâna trecută să câștige la Botoșani, obținând prima victorie în deplasare în acest sezon. E timpul așadar pentru o nouă premieră: victoria cu numărul 1 împotriva celor de la FC Hermannstadt.

Un alt amănunt statistic interesant este acela că Hermannstadt are 19 meciuri consecutive fără înfrângere în deplasare, ultimul eșec pe teren străin fiind acum două campionate, când în play-out au pierdut în „Ștefan cel Mare“ cu Dinamo (0-2). În Liga 2, sibienii au înregistrat doar două eșecuri, ambele pe teren propriu. Cifra de meciuri fără înfrângere este aproape identică cu cea pe care o avea UTA înainte de meciul de la Botoșani însă la polul opus din punct de vedere al rezultatului, pentru că Bătrâna Doamnă acumulase 18 meciuri fără victorie în deplasare, serie oprită însă din fericire de succesul înregistrat în Moldova. Pe teren propriu însă UTA este o forță, reușind să câștige 8 dintre ultimele 10 partide jucate pe Arena „Francisc Neuman“.

Cele două echipe nu au probleme de lot, singura indisponibilitate înregistrându-se în rândul echipei noastre, care va fi văduvită de prezența lui Philip Otele, nigerianul fiind suspendat pentru cumul de cartonașe galbene. Să mai remarcăm că partida de astăzi va însemna revenirea pe Arena „Francisc Neuman“ a câtorva jucători care până nu demult au îmbrăcat tricoul UTA-ei: Ioan Hora, Valentin Buhăcianu și Alexandru Oroian.

Meciul va fi condus la centru de unul dintre cei mai buni arbitri români ai ultimului deceniu, Sebastian Colțescu. Bucureșteanul are un istoric destul de interesant cu ambele echipe: fiecare dintre ele au înregistrat cu el la centru 4 victorii și 2 remize, Hermannstadt bifând însă o înfrângere în plus, 3 față de numai 2 cât are UTA în meciurile oficiate de Colțescu. Acesta și-a legat numele de câteva partide de referință din istoria recentă a UTA-ei, cum ar fi succesul entuziasmat cu Dunărea Călărași (4-1 după prelungiri) din returul barajului de promovare în sezonul 2015-2016 sau prima victorie a UTA-ei în Ștefan cel Mare după 50 de ani de pauză (1-0 în toamna lui 2020). Ultimul meci al Bătrânei Doamne arbitrat de Colțescu a fost victoria din primăvară, 1-0 pe teren propriu cu Chindia. Și sibienii au câteva amintiri plăcute de la meciurile arbitrate de fostul ecuson FIFA, ultima fiind victoria de pe Cluj Arena din primăvară, care le-a asigurat practic oaspeților de astăzi promovarea.

Ceilalți oficiali ai partidei sunt asistenții Adrian Popescu (Craiova) și Alexandru Vodă (Alba Iulia), rezerva Florina Andrei (Târgu Mureș) și arbitrii VAR Sorin Costreie (Buftea) și Alexandru Cerei (Cluj). Observator pentru arbitraj este Szekely Zoltan (Baia Mare) iar pentru organizarea jocului, Dan Potocianu (București).

Meciul începe la ora 16.45 și este transmis în direct de posturile Digi Sport 1, Orange Sport 1 și Prima Sport 2.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției