Steaua şi Dinamo sunt campioanele României, dacă ne luăm după numărul trofeelor din vitrina celor două cluburi şi după rezultatele pe care le-au obţinut în cupele europene. Numai că sufletul nu ţine cont de trofee şi nu întotdeauna ia în seamă rezultatele. Steaua şi Dinamo au admiratori, fără tăgadă, suporterii lor îi însoţesc peste tot unde au meciuri, cunosc toţi jucătorii de la înfiinţare până în prezent şi suferă atunci când echipa lor este în impas. Dar în acelaşi timp, au şi contestatari, oameni care nu suportă nici măcar numele echipei, care îi urăşte de moarte, care nu au nici un gram de respect pentru ei. Numărul acestora este pe undeva egal cu cel al suporterilor, în cazul ambelor echipe.
Există însă şi echipe care sunt unanim iubite sau, dacă nu, cel puţin apreciate, respectate. Două dintre ele, şi nu cred că greşesc dacă spun că sunt cele mai apreciate din ţară, sunt UTA şi Universitatea Craiova. Nu au, încă, numărul de trofee al echipelor Steaua şi Dinamo, poate nici numărul fanilor lor, dar cu siguranţă sunt cu mult mai respectate. Până şi cei mai înfocaţi suporteri ai lui Poli Timişoara, echipa rivală a UTA-ei, au pe undeva un respect şi apreciere pentru echipa noastră. Steaua şi Dinamo au fost înfiinţate pentru rezultate, pentru a aduce faimă şi imagine bună regimului comunist, care le-a şi pompat cu fonduri şi cu cei mai buni jucători din ţară. În schimb, UTA şi Universitatea Craiova au luat fiinţă din iubire, iar de-a lungul existenţei lor de asta au şi avut parte. UTA este Bătrâna Doamnă a fotbalului românesc, este iubită şi respectată în întreaga ţară. Indiferent din ce oraş al ţării provine, orice om vorbeşte cu grijă de UTA, cu atenţie şi cu bun simţ. Câștigătoare de șase ori a Campionatului și de două ori a Cupei României, alături de Chinezul Timișoara și CFR Cluj, deține cele mai multe titluri dintre echipele de fotbal din provincie. UTA este prima echipă din România care a „scos capul“ în Europa.
În ediția 1970/71, cu mult înaintea Stelei şi a lui Dinamo şi chiar înaintea Universităţii Craiova, participă din nou în Cupa Campionilor Europeni, reușind performanța de a elimina deținătoarea trofeului la acea dată, Feyenoord Rotterdam, după un 1-1 la Rotterdam și 0-0 la Arad. Înaintea returului de la Arad, programat pe 30 septembrie 1970, Ernst Happel, antrenorul austriac al lui Feyenoord declara: „O calificare a românilor în dauna noastră ar echivala cu a opta minune a lumii“. În ediția 1971/72 devine vice-campioană a României și participă în Cupa UEFA, ajungând până în faza sferturilor. A fost eliminată în sferturi de Tottenham Hotspur (0-2, 1-1). Această performanță de a ajunge în sferturile competiției a reprezentat prima sclipire românească în Cupa UEFA.
La rândul ei, Universitatea Craiova, cu patru titluri de Campioană a României şi cinci Cupe, a fost unul dintre cele mai titrate cluburi de fotbal din România, fiind și prima echipă românească de fotbal ajunsă în semifinalele Cupei UEFA. A fost prima echipă din România care s-a calificat într-o semifinală de cupă europeană la fotbal, în sezonul 1982-1983 și prima echipă din România calificată în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, în sezonul 1981-1982.
Era supranumită „Campioana unei mari iubiri“, nume care reflectă popularitatea echipei. Această titulatură, devenită notorie, i-a fost dată de către Adrian Păunescu.
Aşadar, o avem pe UTA – Bătrâna Doamnă; Universitatea Craiova – Campioana unei mari iubiri; Steaua – ? Dinamo – ? CFR Cluj – ?

Recomandările redacției