Clubul UTA va plăti din nou o amendă pentru torțele aprinse de suporteri. La meciul de duminica trecută, scenografia peluzei, dedicată Baronului Francisc Neuman, a cuprins și un spectacol pirotehnic iar fumul degajat de torțe a oprit pentru câteva minute meciul. Faptul că nu au mai fost aruncate petarde, poate și simbolismul din spatele manifestării ultrașilor au făcut ca amenda să fie de data asta ceva mai mică, doar 7500 de lei.

Surpriza neplăcută a venit însă sub forma unei a doua amenzi, acordată pentru încălcarea unui articol din regulamentul de desfășurare a meciurilor, care prevede sancționarea clubului pentru mesaje sau scandări care intră în categoria „rasiste, xenofobe și jignitoare“. La prima vedere am crezut că este o greșeală după care la o cercetare mai atentă ne-am dat seama care a fost mesajul sancționat de scrupuloasa FRF. Ca o consecință a felului cum a gestionat amplasarea statuii Baronului în stadion, primăria și reprezentanții ei au fost taxați de galerie cu următorul mesaj: „Aceleași derapaje pline de prost gust, administrație locală școlită cu vaca la păscut“. Ei bine, pentru acest mesaj, onor FRF a considerat că UTA merită o a doua amendă, tot în cuantum de 7500 de lei.

Conform regulamentului, clubul va plăti doar una dintre amenzi. Așadar cea pentru mesaj devine doar una simbolică. Însă chiar și așa nu putem să nu observăm ipocrizia și dubla măsură a FRF, care taxează cu bani grei un mesaj care conține doar cuvinte ce se regăsesc în DEX, în timp ce e complet surdă la limbajul folosit de cele mai multe ori de antrenori sau jucători în timpul meciurilor. Pentru că dacă asiști la un meci cu public puțin sau tăcut, te îngrozești efectiv de ceea ce auzi din gura unor antrenori (unii chiar nume respectabile în fotbalul românesc). La fel, dacă regizorul transmisiei tv a unui meci, are proasta inspirație să ofere prea multe prim planuri cu jucătorii, poți liniștit să pui pătrățelul roșu pe ecran la ce citești pe buzele multora dintre fotbaliști. Asta ca să nu mai amintim și de recentul scandal în care a fost implicată naționala de tineret care, la o acțiune oficială a FRF, a oripilat pasagerii unei curse aeriene prin limbajul și comportamentul unora dintre tricolori. Suntem foarte curioși dacă în acel caz FRF se va amenda pe ea însăși!

Evident că domnii de la Federația Română de Fotbal nu s-au sinchisit ei prea mult de onoarea „nereperată“ a primarului Aradului și a acoliților săi. Faptul că regulamentul prevede astfel de amenzi are rolul de a descuraja orice formă de protest la adresa președintelui FRF, a celorlalți federali. Este deja de notorietate faptul că cei care conduc acel for au transformat instituția într-una închisă, cu regim de inspirație nord-coreană unde contează servilismul în interior și aparențele în exterior. Iar rebelii sunt buni de plată… noroc că n-au pârghiile necesare, că ar fi în stare să ne trimită și la Canal în caz că-i contestăm.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției