Continuăm analiza sezonului 2021-2022, din perspectiva echipei UTA și vă propunem în continuare să vedem un succint tablou al Bătrânei Doamne prin prisma realizărilor individuale ale jucătorilor. De precizat că vom lua în calcul toate partidele oficiale disputate de UTA, 40 la număr (39 în campionat și una în Cupa României)

Ubbink, Miculescu și Vukcevic – piesele esențiale ale angrenajului

UTA a folosit în acest sezon 34 de jucători, în această categorie figurând jucătorii care au intrat pe teren, indiferent de numărul minutelor jucate. Cele mai multe apariții le-a avut Desley Ubbink, 39 la număr, urmat de David Miculescu 36, și Marko Vukcevic, 35. Peste 30 de apariții au mai prins Shlyakov (34), Batha (33), Dangubic și Iacob (câte 32), Benga (31) și Vorobjovas (30).

La capitolul minute jucate, podiumul e neschimbat. Ubbink e lider cu 3289 de minute jucate, urmat de Miculescu (2940) și Vukcevic (2856). Au mai prins peste 2000 de minute pe teren în acest sezon: Iacob (2794), Shlyakov (2787), Batha (2763), Benga (2386) și Erico (2346).

Miculescu și Ubbink, duet-ul care cântă melodia ofensivă a Bătrânei Doamne

Când vine vorba de integraliști (jucători care au evoluat pe toată durata unui meci), este evident că Florin Iacob este lider incontestabil (31) dar asta și pentru că portarii nu sunt schimbați decât în foarte rare ocazii. Aproape la fel este și în cazul fundașilor, nu-i de mirare că aproape toți ceilalți jucători care au peste 20 de meciuri ca integraliști sunt jucători din defensivă: Vukcevic și Shlyakov câte 27, Benga și Erico, fiecare câte 25. Singurul mijlocaș care s-a „insinuat“ în acest top este Idriz Batha (26), care și el este tot un jucător mai degrabă defensiv. Primii din avanposturi în ceea ce privește acest parametru sunt Ubbink și Miculescu, cei doi având 19 respectiv 17 meciuri ca integraliști.

Cei doi amintiți înainte sunt însă primii când vine vorba de jucători înlocuiți pe parcursul meciului, cu exact aceleași cifre ca în dreptul partidelor pe care le-au bifat ca integraliști. Tot de 17 ori a fost înlocuit și Dangubic. În schimb la capitolul „jokeri“, fotbaliști care au intrat cel mai des pe parcursul partidelor, venind de pe bancă, lider este Liviu Antal cu 14 astfel de apariții, urmat de Dangubic cu 13 și Isac cu 10.

Marko Vukcevic, muntenegreanul fără de care actuala echipă a UTA-ei este de neconceput

Miculescu e golgeter dar UTA s-a faultat singură în ceea ce privește atacanții

Nu mai este un secret pentru nimeni, David Miculescu este golgeterul UTA-ei în acest sezon, cu 8 goluri; puține dacă ne raportăm la cifra normală pentru un golgeter dar mai mult decât rezonabilă dacă vorbim de un mijlocaș ofensiv. Este însă singurul jucător de pe podium care a prins întreg campionatul. Ceilalți doi sunt Philip Otele (5 goluri), care a venit în iarnă și Ioan Hora (4 goluri) care a plecat în iarnă. Ceilalți marcatori ai echipei sunt Ubbink, Vorobjovas și Roger (3 goluri), Antal, Cardoso (2 goluri) și Dangubic, Erico și Ongaro (un gol)

Surpriză însă în ceea ce privește numărul de goluri raportat la minutele jucate. Ioan Hora are un gol marcat la fiecare 183,5 minute jucate, urmat de Otele (un gol la fiecare 232,6 minute) și Liviu Antal (un gol la fiecare 298 de minute). David Miculescu e abia al patrulea, cu un gol la 367,5 de minute.

Observând aceste cifre nu putem decât să ne întrebăm de ce UTA s-a despărțit în iarnă de doi dintre cei mai eficienți jucători: Ioan Hora și Liviu Antal. Impactul lui Antal ca joker n-a fost suplinit de nimeni iar în locul lui Hora a fost adus Laukzemis care în 12 partide / 475 de minute jucate, n-a marcat niciun gol.

S-a despărțit UTA prea ușor de Ioan Hora?

Un răspuns la întrebarea „de ce este Ubbink nelipsit din echipă“

Neerlandezul este liderul echipei în ceea ce privește pasele decisive: 5 la număr. Ar fi fost cu siguranță mult mai multe dacă la finalizare ar fi avut colegi mai inspirați. Același Ubbink este lider la goluri + pase decisive, 8 la număr (3 goluri, 5 pase decisive). La egalitate cu el se află Miculescu însă acesta a realizat punctajul doar din goluri, neavând niciun asssist. Cifre bune au și doi jucători care n-au prins întreg sezonul în tricoul UTA-ei: Otele are 5 goluri + o pasă decisivă iar Roger Junio 3 goluri + 2 pase decisive.

Căpitanul UTA-ei, lider în mulți parametrii din top-urile realizărilor individuale

Este Dangubic o victimă?

Croatul a fost adus ca atacant însă din acest punct de vedere, realizările lui sunt dezastruoase: un singur gol marcat în întreg campionatul. Însă nu trebuie omis că încă de la prezentare, deși i s-a dat numărul 9 pe tricou, chiar el a recunoscut că nu este un vârf de careu ci mai debrabă un „volante“ căruia îi place să coboare între linii, să iasă în lateral și să creeze spații și conexiuni cu colegii. Iar dacă ne uităm la clasamentul paselor decisive, îl regăsim pe poziția a doua, cu 4 astfel de reușite. Nu cumva am avut un jucător bun dar l-am folosit unde și cum nu trebuie?

Filip Dangunic, antierou sau țap ispășitor și pentru greșelile altora?

Nicio surpriză la indisciplină, Batha lider detașat

10 cartonașe galbene și un roșu direct a încasat albanezul în acest sezon. Mult dar toate aceste cifre trebuie puse în context. Eliminarea a fost eronat acordată iar o parte a cartonașelor galbene au fost acordate mai degrabă pe baza „reputației“ lui Idriz decât bazat pe ceea ce se întâmplase cu adevărat pe teren.

Idriz Batha și arbitrii români… o relație cu năbădăi în acest sezon

Ceilalți jucători din lot care au luat mai multe cartonașe galbene sunt Shlyakov (7), Vukcevic (6), Ubbink, Vorobjovas și Erico (toți câte 5).

În afara lui Batha, un singur jucător a mai fost eliminat: Ioan Hora, care la fel a văzut „roșu“ direct. Interesant este faptul că în acest sezon UTA nu a avut nicio eliminare cauzată de cumulul de cartonașe galbene.

(foto: uta-arad.ro)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției