Fotbaliștii liderului Ligii a II-a la fotbal au încheiat conturile cu vacanța de iarnă și de ieri răspund din nou comenzilor lui Laszlo Balint și colaboratorilor săi, Cezar Zanfir, Alexandru Radu și Gabi Vasiliu. Reuniți acasă, la „Motorul”, utiștii au fost băgați într-o scurtă șe­dință de stafful tehnic, după care au intrat direct în pâine. Chiar dacă nu a avut o intensitate deosebită, primul antrenament al anului nu a fost deloc o „plimbare pe bulevard” și asta pentru că tehnicienii chiar au avut grijă să-și bage elevii în priză încă de la început.
Chef de muncă, mai ales că:
„Poziția din clasament ne obligă să ridicăm nivelul”
Fotbaliștii care au ajuns mai repede la teren au și ieșit primii pentru primele schimburi de pase într-o atmosferă destinsă, șe­dința de pregătire propriu-zisă debutând, însă, în jurul ore 14,30. După cum se știa încă de zilele trecute, Ciprian Rus rămâne în carantină pentru o perioadă. Căpitanul și golgheterul „roș-albilor” a fost diagnosticat cu varicelă și: „Trebuie să fim foarte atenți cu această boală pentru că e destul de peri­culoasă la vârsta adultă. În plus, este o contagioasă și trebuie evitată îmbolnăvirea și altor fotbaliști. Mai lipsește motivat și Coulibaly. El este pe drum, sper ca de mâine (n.a. azi) să intre în programul echipei. În rest, toată lumea este prezentă, ne bucurăm de revedere. Cu chef de muncă și entuziasm așa i-am simțit pe băieți. A fost o vacanță destul de lungă și știm că ne așteaptă o primăvară foarte dificilă. Am mai spus-o, nu o dată, că sezonul de primăvară va fi cel puțin la fel de dificil precum a fost sezonul de toamnă, dar suntem pregătiți pentru acest lucru. Suntem pregătiți pentru a lua parte fiecare meci ca pe o provocare și e foarte important să trecem cu bine peste această perioadă de pregătire, să fim eficienți și să muncim bine. Dar, în primul rând, îmi doresc să fim sănătoși sau în orice caz să nu ne confruntăm cu problemele de sănătate din prima parte a sezonului. Ce le-am spus astăzi jucătorilor? E simplu, că poziția din clasament ne obligă să ridicăm nivelul din toate punctele de vedere. Adică vom munci cu acest scop în minte. Trebuie să știm să suferim, deși am demonstrat acest lucru și în sezonul de toamnă, cum – de altfel trebuie – să știm și să facem sa­crificii. Astfel, sunt convins că o să devenim și mai puternici, pornind bineînțeles de la lucrurile care au funcționat destul de bine anul trecut. Pe de altă parte, știu și știm că mai este mult de lucru ca să rămânem pe locul pe care-l ocupăm acum în clasament”, spus Gyuszi Balint la prima întâlnire a noului an cu elevii săi.
Buletin medical final pentru Ciucur și Pușcaș
La reunirea „Bătrânei Doamne” au fost doar fețe cunoscute, iar la acest capitol îl trecem și pe spaniolul cu origini marocane, Soufiane Jebari. Mijlocașul ofensiv semnase cu UTA încă de la finalul lunii noiembrie și a efectuat destule antrenamente împreună cu noii săi colegi. Totodată, Bogdan Stancu, Andrei Rus, Alex Ciucur și Cristi Pușcaș au efectuat cot la cot cu ceilalți componenți ai lotului primul antrenament al anului, deși ultimii doi mai au de făcut un ultim consult la medicul Radu Prejbeanu, cel care i-a operat la tendon în vara anului trecut. „Ambii sunt ok, deși Pușcaș mai simte niște dureri la zona operată. Dar, atât el, cât și Ciucur, vor face un consult la medicul care i-a operat la Timișoara. Sperăm ca filmele să iasă bine, în așa fel încât să avem acea siguranță că putem să ne bazăm pe ei, în primul rând la pregătire și apoi la me­ciurile oficiale din partea a doua a campionatului. Este foarte important să își recapete tonusul cât mai repede și să participe apoi și la restul pregătirii specifice”, a mai punctat antrenorul principal al „roș-albilor”.
Noul fundaș central – așteptat de pe o zi pe alta la Arad, iar:
„Eventualele alte transferuri trebuie să se plieze pe strategia noastră”
În rest, la treabă s-au mai prezentat: Florin Iacob, Mirel Bolboaşă, Raul Opric (portari) – Marius Tomozei, Florin Ilie, Cristi Melinte, Eric Paşcu (fundași), Dennis Hrezdac, Andrei Gavrilă, Diego Lorenzi, Sorin Bustea, Alexandru Oroian, Octavian Ursu, Damian Isac, Romario Moise, Cătălin Vulturar (mijlocași), David Miculescu, Valentin Buhăcianu și Alexandru Ioniță (atacanți). Plecarea lui Alin Șeroni nu a fost încă acope­rită, dar e chestiune de zile până când un apărarea va fi completată cu un fundaș central de gabarit. În lot nu mai apare nici Deta, însă arădenii nu sunt neapărat în căutarea unui alt fundaș lateral. „Am încredere foarte mare în băieții care sunt în vestiar, dar, da, trebuie să apară și acel fundaș central de care am tot spus. Sperăm să se rezolve cât mai repede situația sa și să-l avem cât mai repede la echipă. Se lucrează la acest aspect, dar lucrurile nu sunt deloc ușoare în această perioadă. Este extrem de complicat dacă vrei să aduci jucători de valoare, adică să rezolvi toate detaliile. Chiar dacă în acest moment nu avem jucători noi în afară de Soufiane (n.a. Jebari), nu am stat degeaba în această perioadă de vacanță. Am avut destule discuții cu jucători pe care mi
i-am dorit mult, dar, din păcate, nu s-au concretizat. Este extrem de dificil să aducem fotbaliști acum, pentru că marea lor parte sunt sub contract cu alte echipe, iar cei care reușesc să se elibereze sunt scumpi. Strategia mea a fost foarte clară încă de la bun început, adică se știe foarte bine pe ceea ce am pus mare accent în toată perioada în care am devenit antrenorul UTA-ei. Așadar, nu o să ne schimbăm doar de dragul de a face unele achiziții. Sunt anumite poziții pe care trebuie aș vrea, poate, o mai mare consistență, dar toate oportunitățile de pe piață trebuie să se plieze pe strategia noastră. Repet, am foarte mare încredere în jucătorii din lotul actual și tocmai de aceea nu vom face transferuri de dragul de a le face”, a mai punctat Laszlo Balint.
Sinteticul, un plus în perioada de iarnă
Primul antrenament al anului a avut pe terenul sintetic pe care UTA și-a disputat cu succes și meciurile oficiale din prima parte a sezonului și care în perioada rece a anului, când gazoanele deseori îngheață, este un plus pentru arădeni. Apoi, „roș-albii” se vor muta în Antalya unde își vor completa pregătirea de iarnă pe terenurile de iarbă naturală.
„Din fericire, pentru pregătirea pe plan local noi dispunem de acest teren sintetic, care acum ne ajută. Și iarna trecută, am beneficiat de o astfel de suprafaţă pe când antrenam la Metaloglobus și ne-am atins scopul. Când vom trece doar la antrenamentele cu mingea o să mergem în Antalya, pentru tere­nurile naturale de acolo, dar și pentru a disputa niște meciuri amicale bune pentru ce urmărim noi în următoarea perioadă. Nu cred că plecăm prea târziu în Turcia și, deci, venim doar cu o săptămână înainte de primul meci oficial. Ca și în vară, când am fost în Slovenia, nu am mai disputat niciun meci amical acasă fiindcă ne-am atins toate obiectivele tehnico-tactice cu ocazia testelor din cantonament. Așa vom face și acum, ne pegătim bine acolo, sper doar să nu fie cazul de o aclimatizare bruscă, mai ales că, se știe, temperaturile de la Miercurea Ciuc sunt de obicei mai scăzute față de restul țării în perioada de iarnă. Într-adevăr, acest aspect e unul important, rămâne de văzut cum îl vom gestiona când va fi cazul. Deocamdată, sunt convins că ne vom descurca cu pregătirea pe care o vom efectua la Arad, în diferite locații, dar mai ales aici, la Motorul. Aceste chestiuni organizatorice au fost deja discutate și au fost puse la punct, nu cred că vor fi probleme”, a concluzinonat Balint.
Zilele de miercuri și joi sunt dedicate, pe lângă antrenamentelor, și vizitelor medicale. Programul primei săptămâni se încheie cu un amical, sâmbătă, de la ora 11, Gyuszi Balint își vede elevii la lucru în compania echipei Under 19 a clubului, pregătită de Sandu Gaica și Adi Ungur. Alte două jocuri de verificare sunt programate până la plecarea în cantonamentul din Antalya, pe 25 ianuarie (la ora 11:00), contra celor de la Progresului Pecica și pe 31 ianuarie (tot de la ora 11:00), tot pe „Motorul” vine Crișul Chișineu-Criș.
Călin Mnerie

Recomandările redacției