Conducerea Federației Române de Fotbal, prin președintele Răzvan Burleanu, secretarul general adjunct, Gabriel Bodescu, plus juristul Adrian Stângaciu și Felix Grigore, șeful Departamentului Competiții, i-a provocat pe reprezentanții celor 18 divizionare secunde la o discuție prin teleconferință. Pe masă s-au pus două scenarii de continuare a întrecerii ligii secunde, cu mențiunea că măsurile de relaxare prevăzute după 15 mai, mai trebuie să se refere și la reluarea antrenamentelor și implicit a competițiilor sportive. Așadar, doar dacă autoritățile „dezgheață” inclusiv fotbalul, FRF-ul e pregătită să țină cont de doleanțele competitoarelor.
În acest sens, dinspre Casa Fotbalului vor fi transmise la cluburi niște circulare, ce prevăd două propuneri clare. Prima este pentru terminarea sezonului cu toate etapele, 14 la număr, rămase de jucat. În acest caz, Liga aII-a s-ar relua pe 6 iunie și s-ar încheia pe 25 iulie, cu runde intermediare programate în fiecare săptămână. Barajul de menținere/promovare ar urma să se dispute într-o singură manșă, pe 29 iulie.
Scenariul cu numărul doi se bazează pe sistemul play-off / play-out cu mai puține meciuri. În acest caz, UTA ar reveni pe gazon pe 13 iunie și nu ar avea un program atât de încărcat, din moment ce va avea de jucat doar 7 meciuri, cu Mioveni, Turris, FC Argeș, Petrolul, Rapid, Metaloglobus și Farul. Întrecerea s-ar încheia tot pe 25 iulie și barajul s-ar disputa, de asemenea, pe 29 iulie.
Sigur, pe lângă acea circulară, cluburile de eșalon secund, pot veni cu propria lor variantă de continuare sau… „înghețare” a sezonului. Reprezentanții celor de la ASU Poli și-au făcut deja publică opțiunea pentru blocarea sezonului „după modelul Țărilor de Jos”. Totuși, în intervenția sa la videoconferință, Marius Cociu, managerul sportiv al „alb-violeților” nu a vorbit pe șleau despre situația în care nu ar promova și ar retrograda nimeni din Liga a II-a.
„Bătrâna Doamnă” vrea să joace toate cele 14 meciuri,
cu intermediare săptămânale
În ceea ce o privește pe UTA, poziția ei este cât se poate de clară. „Așa cum am spus de la bun început, clubul nostru dorește să se respecte criteriul sportiv când vine vorba despre promovare sau retrogradare. Asta înseamnă că ne dorim să mai jucăm toate cele 14 partide și, conform primului plan expus de Fede­rație, acest lucru va fi posibil între perioada 6 iunie-25 iulie, cu intermediare săptămânale. Dacă, însă, se vor mai prelungi măsurile de prevenție și protecție și mai pierdem alte zile sau săptămâni, atunci vom fi de acord și cu sistemul play-off/play-out, însă numai cu păstrarea punctelor acumulate până acum în campionat. De fapt, însuși domnul Burleanu ne-a spus că nu se pot înjumătăți punctele după modelul Ligii 1, fiindcă pur și simplu regulile nu se pot schimba în timpul competiției. Așadar, dacă nu avem de ales, o să acceptăm și varianta play-offului. Oricum, depindem de Guvern, de planul autorităților, al experților în sănătate și a rămas să mai avem o discuție asemănătoare în jurul datei de 10 mai, când vom știi și rezultatul acelor circulare”, ne-a declarat Claudiu Drăgan, directorul sportiv al „Bătrânei Doamne”.
Altfel, FRF-ul nu a venit cu niciun protocol medical de urmat în cazul în care antrenamentele și competițiile vor fi reluate după 16 mai. Poate e și prematur să se ajungă la asta, din moment ce în spațiul public s-a avansat un protocol pentru reluarea cursurilor la școli și grădinițe, iar mai apoi s-a decis prelungirea vacanței forțate de pandemia de coronavirus până în luna septembrie.
Înghețarea campionatului
nu se justifică
După ce a avut discuții prin teleconferință cu reprezentanții cluburilor de Liga a II-a, iar Federația Română de Fotbal a expus două planuri de reluare a competiției după ieșirea din starea de urgență, Răzvan Burleanu a tras și o primă concluzie. Aceasta a fost prezentată, marți seară, în intervenția avută la postul TV Realitatea Plus și e grăitoare pentru ceea ce ar trebui să urmeze în eșalonul secund în cazul în care autoritățile vor fi de acord cu reluarea competițiilor sportive.
Așadar, președintele FRF a anunțat că actualul sezon din Liga 2 se va desfășura sub o altă formă, restrânsă la play-off și play-out, din cauza numărului mare de etape rămase de disputat.
„Cred că avem o concluzie după discuțiile de azi cu echipele participante și anume aceea că nu vom avea capacitatea să finalizăm Liga a II-a în formatul actual. Mai avem nevoie de 14 date pentru a termina competiţia. Ar însemna să joace două meciuri pe săptămână, ceea ce ar însemna foarte mult”, a declarat Răzvan Burleanu la emisiunea „Legile Puterii” de la TV Realitatea Plus.
De asemenea, șeful FRF anunță că a fost luată în considerare și anularea stagiunii, dar, cel puțin deocamdată, o astfel de decizie ra­dicală nu se va aplica. „Îngheţarea campionatului a fost un scenariu adus în discuţie. Dar, nu se justifică să luăm în calcul un asemenea scenariu, mai ales că avem sprijinul Guvernului pentru reluarea antrenamentelor şi a competiţiilor”, a mai punctat Burleanu.
Ministrul Sportului e optimist:
„Eu cred că vom fi pregătiţi pentru 15 mai, ca dată a reluării
antrenamentelor”
Într-adevăr, Ionuț Stroe, ministrul Sportului, dezvăluie că există un plan pentru reluarea antrenamentelor sportive, realizat în colaborare cu Ministerul Sănătății, dar restartul activităților trebuie făcut după ridicarea stării de urgență. Asta în ciuda deciziilor luate de CSU Craiova sau FCSB, care și-au implicat jucătorii, în grupuri de trei persoane, în exerciții fizice la bazele de pregătire. „Există un plan pentru reluarea activităţii sportive, la care lucrăm alături de Ministerul Sănătăţii. Le vom putea deschide doar dacă va exista un standard de maximă siguranţă. Până atunci menţinem precauţia, mai este mult timp până atunci. Nu vrem să acţionăm sub presiunea vreunei entităţi. Putem lua ca reper de reluare a activităţilor sportive data de 15 mai. Luăm în considerare toate scenariile. Pentru a debuta pe 15 iunie, practic fotbalul ar avea nevoie de patru săptămâni de pregătire. Eu cred că vom fi pregătiţi pentru 15 mai, ca dată a reluării antrenamentelor. Eu sunt optimist. Toate soluţiile vor veni de la Ministerul Să­nătăţii. Înainte de intrarea în cantonament, sportivii vor trebui testaţi. Va fi reluată şi după intrarea în cantonament. Testarea sportivilor nu va pune presiune suplimentară pe sistemul de evaluare la nivel naţional. Prioritate vor avea loturile olimpice şi naţionale. Nu încurajez reluarea antrenamentelor în acest moment. Nu au cadru legal să reia antrenamentele. Am văzut că au fost entităţi care au vrut să fure startul. Sper să nu se mai repete acest scenariu. Considerăm că meciurile vor fi fără spectatori, într-un regim special. Până la 120 de persoane ar trebui să se afle pe stadioanele care vor găzdui meciuri”, a declarat și Stroe la emisiunea „Legile Puterii”, de la TV Realitatea Plus.
Burleanu: „Orice decizie luăm
trebuie să producă cel mai mic
impact de nedreptate asupra cluburilor participante”
Concluzia a tras-o tot Răzvan Burleanu care a vorbit despre atingerea a patru obiective în momentul în care fotbalul se va restarta. „Primul obiectiv este siguranța și sănătatea sportivilor, antrenorilor, staff-urilor și suporterilor. Al doilea obiectiv este sustenabilitatea financiară a cluburilor, care se traduce prin lichiditatea acestora, care se răsfrânge asupra economiei. Doar la nivelul Ligii 1 această economie a fotbalului este de 80 de mi­lioane de euro pe an, ca să nu mai vorbim de impactul direct și indirect al fotbalului de aproximativ 740 milioane, din care 183 milioane direct, 150 beneficii sociale și peste 500 milioane impact pe sănătate. Al treilea obiectiv este ca, orice decizie luăm, vrem ca aceasta să producă cel mai mic impact de nedreptate asupra cluburilor participante. Nu putem avea o satisfacție a tuturor echipelor implicate, dar trebuie să fie cât mai puține dintre acestea afectate. Al patrulea obiectiv este legat de specificitatea fiecărui eșalon, iar cele inferioare sunt extrem de expuse”, a mai punctat șeful FRF la TV Realitatea Plus.
Starea de urgență cauzată de coronavirus va fi ridicată de pe teritoriul României pe 15 mai, iar jucătorii, antrenorii și cei implicați în sport speră ca activitățile să fie reluate în a doua jumătate a lunii viitoare. Cât despre formatul întrecerilor, probabil acesta va fi bătut în cuie cel mai repede în jurul datei de 10 mai, când FRF-ul a programat o nouă teleconfe­rință cu reprezentanții cluburilor din eșaloa­nele doi și trei.
 

Recomandările redacției