Echipa fanion a Aradului a perfectat primele transferuri din „gestiunea Laszlo Balint”. Noul antrenor a sosit din nou la Arad însoțit de Bogdan Apostu, și el fost utist și important impresar în fotbalul românesc, dar mai ales alături de primele achiziții estivale ale „roș-albilor”.

Rând pe rând, portarul Florin Iacob, fundașul central Florin Ilie, fundașul stânga Bogdan Stancu, fundașul dreapta/stânga Marius Tomozei și atacantul (golgheter al ediției trecute) Valentin Buhăcianu au rostit primele cuvinte din calitate de fotbaliști ai „Bătrânei Doamne” și au făcut poze cu tricoul Campioanei Provinciei.

Iacob: „O mare responsabilitate să activezi la o echipă de tradiție, îmi place presiunea suporterilor”

Despre sosirea portarului Florin Iacob la UTA se vorbește de trei săptămâni, chiar antrenorul Balint confirmând acest lucru în ziua prezentării sale ca antrenor al „roș-albilor”. „Cu portarul Florin Iacob am colaborat la mai multe echipe, am încredere în el. El a demostrat că la nivelul Ligii a 2-a este printre cei mai buni, iar statistica vorbește în acest sens”, a spus Balint, completat de Bogdan Apostu: „Conform cifrelor InStat este de departe cel mai bun portar din Liga 2-a”.

Născut pe 16 august 1993, Florin Iacob a apărat buturile următoarelor formații: FC Brașov, Unirea Tărlungeni, Concordia Chiajna, ASA Târgu Mureș, Sportul Snagov și Metaloglobus București. „Mă bucur că am ajuns la UTA, o echipă cu traditie în spate, Campioana Provinciei. Speram că, odată cu aducerea noastră și a staffului tehnic, să ne facem treaba cât de bine putem și să o ridicăm pe UTA, să o ducem acolo unde îi este locul. Am mai jucat și pentru FC Brașov și știu că e o mare responsabilitate să activezi la o echipă cu tradiție. Dar, îmi place provocarea și presiunea suporterilor”, au fost primele cuvinte ale goal-keeperului în calitate de utist.

Iacob vine de la o formație ce a jucat tot pe o suprafață artificială și se prezintă ca un specialist în apărarea loviturilor de la 11 metri. Între altele, el a parat un penalty în fața lui Adi Petre, într-un meci UTA – Brașov 1-2, disputat la Șiria. „Într-adevăr, e destul de dificilă suprafața sintetică, dar ne adaptăm, nu avem ce face.Cu multă muncă și cu ajutorul antrenorului de portari (n.a. Gabi Vasiliu) se apară mai usor penalty-urile”, a mai spus noul număr 1 al „Bătrânei Doamne”.

Ilie: „Suporteri minunați care te împing de la spate”

Transferul ce o asigură pe UTA în centrul defensivei pentru la anul răspunde la numele lui Florin Ilie. Aici, Laszlo Balint mai contează, cel puțin deocamdată, pe Manea, Melinte și Șeroni, toți fotbaliști cu experiență, de forță, lupta pentru un tricou de titular anunțându-se acerbă.

Și Ilie a lucrat recent cu „Gyuszi” Balint, în toamnă, la FC Snagov. „Am mai lucrat împreună, CV-ul său e foarte bogat, cu prezențe inclusiv la nivelul primului eșalon. Ne-am folosit de toate resursele noastre de persuasiune pentru a-l convinge să vină aici, pentru că a fost intens ofertat”, a spus noul „principal” al „roș-albilor” despre fotbalistul, care a refuzat să rămână la Snagov, deși avea posibilitatea conform contractului.

Originar din Alba Iulia, Ilie (27 de ani) s-a făcut cunoscut în fotbalul românesc la vechea Poli Timişoara, a lui Marian Iancu, după ce junioratul şi l-a făcut la Unirea. Ulterior, prima lui experienţă în Liga 1 a fost la Concordia Chiajna şi au urmat Corona Braşov, Gaz Metan Mediaş, din nou Chiajna şi apoi a ajuns în Liga 2, la FCM Baia Mare. Clubul s-a desfiinţat şi a trecut la Luceafărul Oradea şi după a mers din nou în prima ligă, la Pandurii Târgu Jiu. S-a întors din nou în Liga 2, la ASA Târgu Mureş, CS Mioveni şi Sportul Snagov. „Mă bucur că am ajuns să semnez cu UTA, o echipă importantă, cu suporteri minunați, acesta a fost și principalul factor pentru care am venit, e cel mai important la o echipă. Suporterii te împing din spate, sper să-i avem alături de noi și să facem rezultate bune. Știu că mai sunt fundași valoroși în lot, dar concurența este benefică la orice club. Sper să facem treabă împreună și cine este cel mai bun, să joace. Sincer, nu mai puteam rămâne la Snagov în acele condiții, legate de teren și restul, dar sper să jucăm și aici cât mai puțin pe suprafața sintetică și să ajungem pe noul stadion cât mai curând posibil”, a spus Ilie.

Stancu: „Vreau să mă pregătesc cât mai bine, iar Mister va decide dacă voi juca sau nu”

De la promovarea în Liga 2-a, UTA cam a optat pentru juniori pentru banda stângă a defensivei. Bogdan Burlă și Paul Copaci au fost fotbaliștii care au bifat cele mai multe minute, însă Iulius Dinculescu sau Ionuț Gavrilă au răspuns și ei prezent.

Laszlo Balint pare să prefere un fundaș stânga ceva mai experimentat și a apelat la Bogdan Stancu: „Corespunde profilului dorit de noi, suntem convinși că se va integra foarte rapid și în proiectul de la Arad”.

Alexandru Bogdan Stancu e născut pe 4 martie 1994 și s-a remarcat la FC Snagov (fostă în Liga 2), Voinţa Snagov şi Sportul Snagov (inclusiv când echipa se numea Metalul Reşiţa, dar se mutase la Ghermăneşti, sat din comuna Snagov), dar, pentru scurte perioade, şi la CS Afumaţi şi Dunărea Călăraşi. „Vreau să mă pregătesc cât mai bine, iar Mister va decide dacă voi juca sau nu. Dacă voi intra pe teren, voi da totul, asta e clar. Știu că UTA este un club cu tradiție, are suporteri frumoși și se dorește performanță. Sigur, e important că și Mister a ales UTA, dar, la rândul meu, am ales sa vin aici pentru că vreau să fac performanță”, a punctat Stancu.

Tomozei: „Te simți fotbalist la Arad”

La aproape 29 de ani, Marius Tomozei este unul dintre fotbaliștii cu experiență care o întăresc pe UTA în această vară. Fundaș de bandă, fotbalistul născut în Capitală a jucat acasă în ultima jumătate de an, la Metaloglobus, dar în cariera sa a mai evoluat pentru: CS Buftea, FC Snagov (în două rânduri), CSM Râmnicu Vâlcea (în trei rânduri), Metalul Reşiţa (actuala Sportul Snagov), ASA Târgu Mureş, FC Costuleni (Rep. Moldovan), Flota Swinoujscie (Polonia), FC Caransebeş, FC Botoşani, CS Mioveni, Dunărea Călăraşi și Energeticianul.

„Marius este fundaș lateral polivalent, ne-am dorit să avem consistență pe aceste posturi. Într-adevăr, avem doi jucători tineri, cu potențial și perspective bune (n.a. Ivan și Gavrilă), dar dorim să avem soluții inclusiv în momentele în care vor fi chemați la loturile nationale, lucru de care suntem mândri. Are experiență inclusiv la Liga 1, a evoluat pentru echipe importante, are experiență, calitate, este foarte util și se încadrează în categoria jucătorilor de caracter, de vestiar”, l-a prezentat Laszlo Balint pe Tomozei.

Noul transfer al „Bătrânei Doamne” a fost sunat de Ionuț Popa și între pauza dintre tur și retur, dar: „Nu pot să spun că am refuzat oferta din iarnă, dar sotia mea a născut și eram în altă situație. UTA are suporteri, te simti fotbalis la Arad. Am lucrat cu domnul Balint la Metaloglobus, cred ca vom colabora bine și aici. Postul meu de bază este cel de fundaș dreapta, dar pot juca în oricare dintre benzi. În plus, sunt obișnuit și cu sinteticul după perioada de la Metaloglobus, dar sper că vom cât mai repede pe iarbă, pe noul stadion”, a spus noul fundaș lateral al „roș-albilor”.

Buhăcianu: „Am venit să ajut, rămâne de văzut câte goluri voi marca”

Ajutat de Bogdan Apostu, Laszlo Balint încearcă să aducă în „alb-roșu” cât mai multe dintre superlativele stagiunii trecute în eșalonul secund. Și, dacă Florin Iacob a fost cel mai bun portar în tricourile celor de la Snagov și Metaloglobus, Valentin Buhăcianu a fost cel mai bun marcator al campionatului, cu 25 de reușite. „Mă bucur mult că am reușit să îl aducem, l-au dorit foarte multe echipe, a ales UTA. Vorbesc cifrele pentru el”, a spus noul „principal” desspre „vârful” născut pe 28 octombrie 1993, la Vatra Dornei.

Până să opteze pentru UTA, Buhăcianu a jucat doar la formații din Moldova: Bucovina Pojorîta, Atletico Vaslui, Știința Miroslava și Aerostar Bacău. „Într-adevăr, până acum am jucat numai în Moldova, dar sunt pregătit să încep o experiență nouă la UTA, aici unde, din câte știu, suporterii sunt foarte aproape de echipa. Nu e tocmai usor să ieși golgheterul Ligii a 2-a la o echipă ce a retrogradat, dar ceea ce a fost a fost, acum trebuie să-mi demonstrez calitățile la UTA. Mă consider un fotbalist matur, chiar dacă nu am jucat în Liga I și nu am încă 26 de ani. Am venit cu gândul de a-mi ajuta echipa, la sfârsitul sezonului vom vedea câte goluri voi marca”, a punctat Vali Buhăcianu.

Despre transferul golgheterului Ligii a 2-a la Arad a vorbit și Bogdan Apostu. „Vorbeam despre jucători de caracter, iar Vali este unul dintre ei. Vă spun sincer că a avut oferte mult mai bune decât cele de la UTA, chiar aseară au venit ultimele, chiar din Liga 1, s-au făcut și presiuni, dar fotbalistul a preferat să piardă bani pentru a-și ține promisiunea față de UTA”, a spus șeful Fusion Group Agency. Rugat să dezvăluie numele grupărilor din elită ce l-au vrut pe Buhăcianu, Apostu a spus: „Nu are importanță, două echipe din Moldova…”, indicându-le automat pe Poli Iași și FC Botoșani.

 

Recomandările redacției