În urmă cu zece zile, Centrul Cultural Municipal Arad anunța lista proiectelor câștigătoare în sportul arădean, respectiv sumele nerambursabile pe care acestea urmează să le primească. De departe, cei mai mulți bani ajung în conturile celor mai titrate grupări arădene, prin proiectele „UTA – Campioana noastră” (Asociația FC UTA – 3.500.000 lei) și „Participare în Liga Națională de Baschet” (CS Baschet – 1.400.000 lei), reprezentanții acestora fiind prezenți, ieri, în Sala „Regele Ferdinand” din incinta Primăriei Arad, la semnarea contractelor.
Florian Voinea, respectiv Marcel Urban au parafat înțelgerile cu Daniela Andreica-Pădurean, directorul executiv al CMCA, care punctat următoarele: „Primăria alocă fonduri substanțiale pentru sportul de performanță, în fiecare an. Anul acesta ne-am străduit să grăbim procedurile pentru ca fondurile să poată fi folosite și pentru sezonul 2017-2018. Apro­- ximativ 30 de structuri au depus proiecte, 80% fiind aprobate, ceea ce arată că au fost bine întocmite”.
Salariile – tot în aer
E un lucru bun că UTA, spre exemplu, își poate achita cheltuielile de competiție începând cu luna aprilie și nu cum s-a întâmplat anii trecuți, însă problema salarizării sportivilor rămâne. „Într-adevăr, pe 28 martie s-a făcut o modificare la legea sportului, care ne-ar putea da posibilitatea ca autorități locale să alocăm fonduri și pentru alte cheltuieli decât cele prevăzute până acum. Și anume cele de organizare și participare în competiție. De abia după pro­- mulgarea legii modificate și studierea atentă a acesteia, am putea lua în calcul și introducerea unor acte adiționale la contractele noastre cu cele două cluburi pentru a prinde, eventual, și cheltuielile cu salariile spor­tivilor. Dar, chiar și așa, trebuie făcuți niște pași necesari ce soli­cită timp, așa că nu vă putem spune acum dacă din banii ne­rambursabili dați celor două cluburi în această primă sesiune, vom putea direcționa și pentru salarii. Dar, dacă legea ne va permite, probabil, după sesiunea a doua de proiecte, contractele le vom face altfel și atunci da, aria de cheltuieli se va putea lărgi”, a mai spus și vom vedea Daniela Andreica-Pădurean, completată fiind de primarul Gheorghe Falcă, prezent și el la poza zilei: „Să vedem înainte o lege că se pot plăti salarii din bani publici la cluburi de drept privat și apoi mai discutăm”.
Urban își pune toate
speranțele în noua lege
a sportului
În urmă cu o lună de zile, condu­cerea FCC ICIM Arad emitea un comunicat de presă apocaliptic, în care preciza că șansele ca ativitatea clubului să continue și din vară sunt reduse. Astăzi, prezent la semnarea contractului cu CMCA, Marcel Urban părea ceva mai optimist, dar, în același timp, a dat impresia că-și pune toate speranțele în legea sportului modificată pe 28 martie. „Suntem foarte interesați și nerăbdători să aflăm ce prevede exact noua lege. Eu am citit-o puțin, dar nu sunt un expert ca să o și analizez în cel mai mic detaliu. În plus, ea încă nu a fost promulgată, însă avem speranțe că ea ar putea schimba ceva în bine în sportul românesc, respectiv regulile de finanțare de la bugetele locale. Iar atunci, împreună cu partenerul nostru FCC Enviroment, am putea să asigurăm un buget de salarii necesar performanței. Ca o paranteză, uitându-mă la finala Cupei României dintre Sfântu Gheorghe și Satu Mare, am observat că 50-60% dintre componentele acestor echipe au trecut pe ICIM și au făcut performanță aici, de-a lungul anilor. Acum joacă unde pot fi plătite la un nivel înalt, sperăm să putem concura cât mai repede și noi cu bugetele altor grupări. Noi ne-am dori ca prin acte adiționale depuse la contractul pe care-l semnăm astăzi cu Primăria Arad să putem prevedea în curând și bani de salarii, dar dacă nu se va puea decât la toamnă, sau la anul, ne vom descurca cumva. Dacă tot am supraviețuit atâta timp în acest vid legislativ, mai mergem înainte așa câteva luni”, spune președintele FCC ICIM Arad.
Meszar: „Nu există
competiție adevărată între cluburile private și cele de drept public”
Într-adevăr, UTA câștigă șase-șapte săptămâni față de anul 2017 la capitolul deconturi din bani publici, dar problema de fond rămâne și la gruparea emblemă a orașului. „În momentul de față, adevărul este că nu există bază legală în sportul românesc pentru ca salariile cluburilor private să poată fi achitate din bani locali. Pornind de aici, nici nu există competiție adevărată între cluburile private și cele de drept public. Acestea din urmă, vor avea mereu bugete mult mai mari decât restul, iar la fotbal vorbim cam de 80% din total cluburilor cu care ne batem noi. Sigur, sunt și exemple de cluburi care nu sunt de drept public și tot primesc bani pentru salarii, dar nu știu dacă sunt neapărat și în legalitate”, a punctat Alexandru Meszar, părintele proiectului UTA demarat în 2013.
Falcă exclude o asociere a municipalității cu UTA și ICIM
Până la ieșirea noii legi a sportului, la conferința de presă de azi s-a pus pe tapet și varianta ca UTA sau ICIM, sau chiar ambele grupări, să fie transformate în cluburi municipale. Primarul Aradului susține, însă, că doar un club nou înființat ar putea să se asocieze după modelul CSM București cu Primăria Arad, iar asta ar însemna ca ambele echipe să o ia din nou de jos în competițiile oficiale ale federațiilor lor. „Așa finanțăm, așa am finanțat, preocuparea noastră ar trebui să fie liniștea ce trebuie adusă în societate pentru sistemul privat să vină către sport. Dacă la ICIM ar mai veni un sponsor lângă FCC, iar la UTA…«Cinci» (a completat Alexandru Meszar)… ar fi rezolvată și partea salarizării fără a fi nevoie de Primărie”, a menționat Falcă, fără să știe că există exemple la sud și nor de orașul pe care-l păstorește. Pe Bega, BC Timișoara a devenit SCM Timișoara, iar la Oradea, Primăria a preluat ambele echipe de baschet (fete și băieți) pe CSM.

Recomandările redacției