Normele pentru reluarea competițiilor sportive au fost publicate în Monitorul Oficial. Spectatorii nu au voie să fie prezenți, iar toți participanții vor respecta un set strict de reguli.
În Monitorul Oficial a apărut ordinul emis de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru şi mi­nis­trul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, subiectul fiind întrecerile sportive organizate în aer liber sau în bazine – acoperite sau în aer liber.
Printre decizii se numără și aceea că fotbaliștii şi cei din staff-ul tehnic pot părăsi cantonamentul după cele 14 zile de izolare, timp în care vor efectua trei teste pentru se a depista dacă au contactat sau nu COVID-19. Vor avea nevoie și de o declarație pe proprie răspundere pentru a pleca din baza de pregătire.
„Structurile sportive pot desfăşura activitatea de pregătire sportivă şi pot participa la competiţii fără să fie necesară continuarea măsurii de cantonament închis, pe baza asumării răspunderii, în condiţiile legii. În cazul în care se va produce infectarea cu SARS-CoV-2 a unui participant la activitatea de pregătire spor­- tivă sau la competiţie, se aplică toate normele legale în vigoare cu provire la izolarea suspecţilor, şi contacţilor acestora, procedurile de anchetă epidemiolo­gică şi măsurile legale dispuse de organele abilitate”, se arată în Monitorul Oficial.
Așadar, utiștii și-ar putea termina canto­namentul închis demarat pe 19 mai, marți, 2 iunie. Ieri, a avut loc ultima testare pentru coronavirus, iar dacă rezultatele sunt, din nou, negative, prevederea din Monitorul Oficial le permite „roș-albilor” să se alăture familiilor lor după cele două săptămâni de izolare împreună cu colegii de echipă, stafful tehnic și restul personalului auxiliar.
UTA, la videoconferința Ligii I
Totodată, vineri după-amiază, Clubul UTA, dar și restul formațiilor ce vor disputa play-offul ligii secunde, a participat la videoconferința organizată de Liga Profesionistă de Fotbal.
Temele discutate au fost două mari și late și privesc ieșirea jucătorilor și antrenorilor din cantonamente după cele 14 zile de cantonament, respectiv cele trei testări, dar și accesul spectatorilor în tribune în limita celor 500 de persoane permise la spectacolele în aer liber.
Dacă prima a și fost rezolvată prin decizia publicată sâmbăta trecută în Monitorul Oficial, cea de-a doua trebuie să clarificată de autorități, respectiv Guvernul României.
De altfel, mai mult grupările din elită sunt interesate să aibă cel puțin 500 de spectatori în tribune începând cu 13 iunie, pe când grupările din eșalonul secund, ce vor intra în febra competiției din 4 iulie, ar trebui să beneficieze și de alte măsuri de relaxare, inclusiv în ceea ce privește publi­cul spectator.

Recomandările redacției