FOTO: Sebastian Tătaru și Emanuel Titus Ilieși

A fost zi de derby fotbalistic în Vestul României, iar acesta a început, ca de obicei cu imagini ale suporterilor echipei ce joacă în deplasare. De data asta, poliștii au fost așteptați în premieră de UTA (ei s-au mai deplasat pentru un meci cu Șoimii Pâncota pe „Otto Greffner” în septembrie 2016) la Șiria, iar marșul lor a început din Piața Operei ieri, în jurul orei 11.
Au făcut deplasarea în jur de 250 de fani ai peluzei Curva Sud, iar bilete de intrare la meci au avut har Domnului. Mult peste cele 70 cuve­nite conform regulamentului. Fanii de pe Bega au „debarcat” în gara de la Șiria în jurul orei 15, dar drumul lor spre stadionul „Otto Greffner” a fost oprit la aproape 1 kilometru distanță de țintă. Fanii au rămas în paza jandarmilor, iar liderii galeriei, Sebastian Novovic și Cristian Brîncovan au venit la stadion pentru a purta negocieri cu „oficialii” utiști.
Din partea „Bătrânei Doamne” a vorbit Codru Grădinariu, care le-a comunicat șefilor galeriei timișorene că „Pe aici nu se trece”. Adică pe stadion vor intra doar cei 70 de spectatori pentru care clubul a trimis personal bilete și asta din chestiuni legate de securitate și de regulamentul FRF privind omologarea arenelor. De partea cealaltă, Novovic le-a comunicat utiștilor că timișorenii au venit rând pe rând după bilete la Arad și e dreptul lor să intre pe stadion. În discuția purtată s-a ridicat puțin și tonul, dar apoi totul s-a calmat. Cert este că niciun ultras al lui Poli nu s-a apropiat de stadion.
La un moment dat, fiindcă timi­șorenii din țarcul organizat de jandarmi departe de stadion au devenit puțin recalcitrant, așa că a fost nevoie de gaze lacrimogene și bastoane pentru calmarea lor. Scandal a fost și la stadion cu persoanele din conducerea grupării timișorene. Cei zece „oficiali” ai lui ASU Poli au fost nevoiți să coboare de la tribuna I, acolo unde au primit acces din partea organizatorilor, după ce au fost înjurați și amenințați de fanii arădeni de lângă ei. Unul dintre conducători era îmbrăcat în tricou cu Poli și purta și un fular alb-violet, ceea ce a stârnit mânia fanilor utiști de la tribună. Cei zece oficiali au fost apoi „extrași” de agenții de pază responsabili cu stabilirea ordinii pe gazon și au urmărit prima repriză într-un sector neutru de lângă fotbaliștii Lugojului, care astăzi întâlnesc Cermeiul în Liga 3-a.
În fine, galeria UTA-ei s-a ținut de promisiune și nu a fost la locul ei în peluză în semn de solidaritate cu rivalii lor din Vest. În schimb, cei aproximativ 200 de ultrași arădeni
s-au postat în spatele tribunei I, în afara stadionului de unde au scandat împotriva conducerii clubului, a lui Ionuț Popa și a primarului Gheorghe Falcă. Dar, totodată și-au încuraj și favoriții și mai ales au scandat: ”Libertate pentru Suporteri!”
Care ar fi, totuși, concluzia după-amiezii petrecute la Șiria? „Nu mi se pare normal ca suporterii să conducă un club de fotbal”, a spus chiar conducătorul UTA-ei, Alexandru Meszar, care – însă – a trebuit să respecte regulamentul, evitând și o amendă sau chiar o suspendare a arenei din Șiria. De partea cealaltă, Marius Cociu, ma­nagerul sportiv al lui ASU Poli a spus următoarele: „Ceea ce s-a întâmplat azi aici e revoltător și nu face deloc bine fotbalului românesc. În primul rând, suporterii noștri și-au cumpărat bilete din locurile oficiale de vânzare ale celor de la UTA și nu au fost lăsați să intre pe stadion. Din câte am înțeles de la ei, au fost incidente în zona în care au fost cantonați. Noi am înștiințat clubul UTA încă de sâmbătă că suntem în posesia a 350 de bilete, iar dacă se dorea, cu si­guranță se putea organiza. în tribuna în care am fost trimiși noi, conducerea clubului Poli­teh­nica, trei sferturi dintre locuri au fost libere. Mi-am făcut datoria și i-am anunțat pe cei implicați ce înseamnă o asemenea hotărâre”.

Recomandările redacției