De la revenirea pe scena eșalonului secund în urmă cu trei ani și jumătate, „Bătrâna Doamnă” a lansat o serie de fotbaliști tineri, din pepiniera Atletico. Până sâmbătă, mezinul a fost Amir Jorza, care a debutat în prima etapă a sta­giunii 2015-2016 la vârsta de 16 ani și o lună. Recordul actualului mijlocaș al Rapidului, dar și al altora fotbaliști mari din fotbalul românesc au căzut în cel de-al treilea minut de prelungire al partidei Farul Constanța – UTA (scor 1-1), din cadrul etapei a 21-a Ligii a II-a.
Cătălin Vulturar (născut pe 9 martie 2004) a bifat primele secunde oficiale la 14 ani și 9 luni, depășindu-l pe – poate – cel mai mare fotbalist din istoria fotbalului românesc, Nicolae Dobrin. „Gâscanul” debutase la prima echipă a lui FC Argeș în 1962, la vârsta de 14 ani și 10 luni. Apoi, Florin Răducioiu avea 15 ani și o lună la debutul din 1986, urmat fiind de Răzvan Popa (CSU Craiova – 15 ani și două luni). În fine, Marius Niculae a intrat pentru prima oară în teren la seniori în 1996, la 15 ani și 5 luni, pentru ca tot azi, ASU Poli să-l folosească pentru prima oară pe Denis-Răzvan Radu, la numai 15 ani și 8 luni.
Revenind la Vulturar, acesta a pășit pe gazonul arenei Municipale din Constanța în cel de-al treilea minut de prelungire al confruntării dintre Farul și UTA. Juniorul arădean l-a înlocuit chiar pe căpitanul Rus și a rămas în locul său în atac, deși postul său obișnuit este cel de mijlocaș central. „Domnul antrenor mi-a spus să rămân în față, să mă bat pentru minge, să ne ținem adversarul cât mai departe de poarta noastră și dacă o să am mingea să fiu curajos și să joc simplu. Din păcate, nu am apucat să ating balonul, dar nu voi uita niciodată această zi. Să joc pentru UTA la doar 14 ani e ceva extraordinar. Nici măcar nu am visat că o să debutez atât de tânăr la o echipă ce a scris istorie în fotbalul românesc. Sunt bucuros, mă simt onorat, dar și conștient că de acum înainte multă lume îmi va urmări parcursul. Iar eu știu ce am de făcut și anume voi munci cum am făcut-o dintotdeauna, de mic. Întotdeauna am dat maxim la antrenamente și jocuri, îmi place prea mult fotbalul pentru a nu-i oferi totul secundă de secundă. Mai departe, domnii antrenori vor decide când vor mai apela la mine, eu sunt dispus ca și până acum la sacrificii pentru fotbal. Oricum, a fost un an special pentru mine”, a recunoscut Vulturar.
Într-adevăr, arădeanul care a început fotbalul la 7 ani și a ajuns să poarte numărul 45 la ghete la numai 14 ani și 9 luni, a mai bătut și alte recorduri în această toamnă. A debutat și a și marcat un gol pentru UTA II în Liga a IV-a, în meciul de la Păuliș, dar a jucat pentru echipa Under 17, în Liga Elitelor. De altfel, Vulturar nu se mai pregătește deloc cu colegii săi de la grupa de vârstă 2004, ci o face cu jucători de 16-17 ani, iar de câteva săptămâni chiar cu prima echipă. „Vă dați seama că mă simt apreciat, dar asta nu înseamnă că trebuie să o las mai moale, dimpotrivă. Vreau să dau tot ce am mai bun din mine indiferent de competiția în care voi juca, iar când prima echipă va apela din nou la mine să fiu pregătit. Sper să mi se dea încredere chiar pe postul meu, cel de mijlocaș central, unul destul de pretențios pe care nu prea se folosesc juniori în primele două ligi. Dar, las capul jos, muncesc și-mi aștept rândul, am toată cariera în față. Antrenorii cu care am lucrat până acum, în special domnul profesor Donca, au avut un rol foarte important în dezvoltarea mea, dar nu puteam realiza nimic și fără sprijinul familiei și prietenilor și colegilor de la grupa 2004. Le mulțumesc tuturor!”, a adăugat tânărul fotbalist arădean, care a refuzat-o deja pe FCSB: „Am spus fără să mă gândesc nu, cel puțin pentru încă 5-6 ani viitorul meu e la UTA”.
Donca: „Muncitor, modest, serios, depinde numai de el cum
va gestiona acest moment”
Cel care a început să lucreze cu Cătălin Vulturar a fost profesorul Dinu Donca, la CSȘ Gloria. Apoi, grupa sa s-a unit cu cea a lui Bogdan Oneț la Atletico Arad, iar de puțin timp grupa de 2004 a trecut la UTA. Vulturar și colegii săi au devenit de două ori campioni naționali, în 2012 – la „Gheorghe Ene” și în 2014, după o finală decisă la penalty-uri cu Viitorul Constanța. „Chiar dacă are calități extraordinare, nu mă așteptam să-l văd jucând deja în Liga 2-a. Mă bucur, însă, foarte mult pentru el, pentru că este un băiat foarte muncitor, modest, serios, care poate ajunge departe în fotbal. De acum înainte, dar depinde numai de el, de cum va știi să gestioneze acest moment special pentru el, treaba mea în ceea ce-l privește s-a cam încheiat. Sper, însă, să pot oferi și alți jucători de la grupa 2004 pentru prima echipă”, a menționat Donca.
În luna octombrie, Cătălin Vulturar a mai debutat și pentru naționala României Under 15 într-o dublă amicală cu Republica Moldova, disputată la Piatra Neamț, dar a și fost unul dintre românii selecţionaţi Federaţia Română de Fotbal şi Gillette, în cadrul proiectului „Performanţa are viitor”. Aceștia au susţinut o sesiune de antrenament şi evaluare la baza Ciudad Deportiva Joan Gamper a Barcelonei şi au fost martori la ultimul meci al lui Iniesta în tricoul „blaugrana”.
Vulturar l-a bătut pe un alt fotbalist crescut de Atletico în topul jucătorilor all-time debutanți la UTA la o vârstă fragedă. Este vorba despre portarul Răzvan Stanciu, care a jucat pentru „Bătrâna Doamnă” în aprilie 2014 la vârsta de 15 ani și 9 luni, într-un meci la Oradea, cu FC Bihor.

Recomandările redacției