Valabilitatea certificatului verde urmează să fie limitată la 9 luni după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă, dar va putea fi prelungită după doza booster. În acest sens, Comisia Europeană (CE) a făcut joi o serie de recomandări care schimbă regulile după care vom circula în Europa după 10 ianuarie. Concret, CE recomandă ţărilor din Uniunea Europeană solicitarea dozei a treia, numită „booster”, pentru o vacanţă fără restricţii, conform b1tv.ro.

Certificatele de vaccinare, prelungite după a treia doză

Comisia Europeană a propus actualizarea normelor privind coordonarea circulației în UE, care au fost puse în aplicare ca răspuns la pandemia de COVID-19.

Începând cu vara, absorbția vaccinurilor a crescut semnificativ, iar Certificatul digital COVID al UE a fost lansat cu succes, cu peste 650 de milioane de certificate emise până în prezent. În același timp, situația epidemiologică din UE continuă să se dezvolte, unele state membre luând măsuri suplimentare de sănătate publică, inclusiv administrarea de vaccinuri de rapel.

Luând în considerare toți acești factori, Comisia propune o concentrare mai puternică pe o abordare „pe persoană” a măsurilor de călătorie și o perioadă standard de acceptare pentru certificatele de vaccinare de 9 luni de la seria de vaccinare primară. Perioada de 9 luni ia în considerare îndrumările Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) privind administrarea de doze de rapel începând cu 6 luni și prevede o perioadă suplimentară de 3 luni pentru a se asigura implementarea campaniei de vaccinare.

Comisia propune, de asemenea, actualizări ale hărții semafoarelor din UE; precum și o procedură simplificată de „frânare de urgență”.

Didier Reynders, comisarul pentru Justiție, a declarat: „De la începutul pandemiei, Comisia a fost pe deplin activă în găsirea de soluții pentru a garanta libera circulație sigură a persoanelor într-o manieră coordonată. Având în vedere cele mai recente evoluții și dovezi științifice, propunem o nouă recomandare care urmează să fie adoptată de Consiliu. Pe baza instrumentului nostru comun, certificatul digital COVID al UE, care a devenit un adevărat standard, trecem la o abordare „pe persoană”.

Obiectivul nostru principal este evitarea măsurilor divergente în întreaga UE. Acest lucru este valabil și pentru problema boosterelor, care vor fi esențiale pentru combaterea virusului. Printre alte măsuri, propunem astăzi ca Consiliul să convină asupra unei perioade standard de valabilitate pentru certificatele de vaccinare eliberate în urma seriei primare. Acordarea acestei propuneri va fi crucială pentru lunile următoare și pentru protecția liberei circulații sigure pentru cetățeni.”

Experții atrag atenția asupra extinderii vaccinării

ECDC îndeamnă totodată la o creştere a nivelului vaccinării în UE, mai ales în ţările aflate în întârziere. Nivelul vaccinării în UE şi în cele trei state membre ale spaţiului economic european – care se află în continuare sub 70% din populaţia totală – „lasă o prăpastie largă a vaccinării care nu poate fi acoperită rapid şi care dă noului coronavirus un spaţiu uriaş să se răspândească”, subliniază ECDC.

„Trebuie să ne concentrăm urgent să acoperim această rămânere în urmă a imunităţii, să propunem doze booster şi să reintroducem măsuri nefarmaceutice”, subliniază într-un mesaj video Andrea Ammon.   Ea lansează acest avertisment la o zi după ce OMS Europa a avertizat că se teme de 700.000 de morţi suplimentare până la primăvară în întreaga regiune din care fac parte peste 50 de ţări din Europa şi Asia Centrală. Ultimele scenarii ECDC „arată că posibila povară a variantei Delta în UE va fi foarte mare în decembrie şi ianuarie, dacă nu se aplică măsuri în domeniul sănătăţii publice acum, în combinaţie cu eforturi de creştere a părţii vaccinate în populaţia totală”.

Recomandările redacției