Pentru Viorica Dăncilă turul doi al alegerilor prezidenţiale este de o importanţă vitală, pentru că de scorul pe care îl va obţine depind şansele ei de a rămâne la cârma PSD. După părerea mea, va avea circa 10 procente mai mult decât în primul tur, în care s-a situat exact la cota la care este partidul după alegerile europarlamentare. Să ai 10% peste partid este un argument destul de serios pentru a nu fi debarcată. Este, însă, foarte clar că procentele în plus din turul doi nu vor veni doar de la membrii şi simpatizanţii PSD, ci şi de la cei care sunt împotriva lui Iohannis şi în primul tur şi-au votat propriul candidat. După părerea mea, votul din primul tur pentru candidatul PSD este unul mincinos în privinţa calibrului PSD la ora actuală. La fel cum a fost şi cel de la europarlamentare. PSD nu este un partid de 22%, ci, aşa cum se va dovedi la alegerile locale şi la cele parlamentare de anul viitor, este mult mai puternic.
Adrian Năstase, fost premier şi preşedinte al PSD, spune că în primul tur primarii PSD nu prea s-au implicat în campanie, rezultatul fiind acela că Iohannis a câştigat în faţa lui Dăncilă peste tot, inclusiv în localităţile conduse de primari PSD. Mai zice că în turul doi aceşti primari trebuie să apese pe acceleraţie, pentru ca Viorica Dăncilă să obţină peste 40%, lucru care ar demonstra că partidul este puternic şi va putea aborda cu încredere şi cu argumente alegerile următoare. Năstase are perfectă dreptate, numai că nu văd prea multe şanse ca Dăncilă să câştige în faţa lui Iohannis într-un număr apreciabil de oraşe şi comune. Să nu uităm că foarte mulţi primari pe funcţii au câştigat sau şi-au continuat mandatul pe baza alegerii primarilor într-un singur tur, cu procentaje de circa 30% sau chiar mai puţin, acela fiind şi scorul real al partidului în zonele respective. Or, acum nu mai vorbim despre posibilitatea de a câştiga cu un 30%, ci e musai să treci de 50%.
Teoretic, primarii care au câştigat cu peste 50% ar trebui să-i poată motiva pe alegătorii săi să voteze la prezidenţiale cum le cere el, adică să o aleagă pe Dăncilă, dar practic lucrurile nu stau chiar aşa. Mulţi primari au fost aleşi exclusiv pe seama popularităţii şi simpatiei de care se bucură, indiferent de partidul pe listele căruia au candidat, dar nu au reuşit să-i convingă pe votanţii lor să acorde aceleaşi voturi şi listei de consilieri locali. Se spune că în primul tur primarilor le-a fost pur şi simplu ruşine cu Viorica Dăncilă şi de aceea nu au tras pentru ea. Poate că a fost aşa, poate că unii dintre ei şi-au îndemnat, în subteran, susţinătorii, să-l voteze pe candidatul sprijinit de Victor Ponta, adică Mircea Diaconu, însă acum nu mai au cum să susţină pe altcineva decât pe Viorica Dăncilă. Poate că, dacă va fi susţinută total de către membrii şi simpatizanţii partidului, în condiţiile unei participări reduse la vot, Viorica Dăncilă va obţine peste 40%, scor liniştitor în privinţa soartei sale ca preşedinte al PSD. Peste doar câteva zile, vom vedea.

Recomandările redacției