Am intrat pe nesimțite în toamnă și în acest frumos început de septembrie lumea își ia rămas bun cu regret de la frumoasa vară din acest an. Agricultorii fac ultimele pregătiri înainte de începerea recoltărilor de toamnă, fac estimări și… așteaptă noutăți dinspre guvern.
„Încă nu s-a declanșat culesul florii -soarelui dar s-a declanșat în unele locuri cel al porumbului, acolo unde acesta a ajuns la maturitate“ au fost noutățile cu care ne-a întâmpinat directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, inginerul Ioan Martin.
Noutăți sunt și în domeniul zootehniei, unde crescătorii de animale se pare că au reconsiderat creșterea unui animal nelipsit odată mai ales în gospodăriile modeste, ne referim la capră. Botezată și „vaca săracului“, capra nu e defel pretențioasă și creșterea ei e mai puțin costisitoare decât a vacii. Pe vremuri, datorită existenței ei, mulți copii din familii modeste de la țară – și nu numai, au avut lapte pe masă.
„S-a aprobat HG pentru ajutorul de minimis pentru procurarea de berbeci și țapi de reproducție – în proporția de un berbec la 30 de oi și de un țap la 20 de capre – primindu-se circa 2.500 lei pentru un țap, respectiv berbec de reproducție.
În ultima vreme s-a înregistrat un trend constant ascendent la șeptelul de capre, tot mai mulți crescători reconsiderând și apreciind calitățile acestui animal precum și o anume lejeritate în creșterea lui. Acest trend se regăsește și printre crescătorii de animale din județul Arad. A ajutat la aceasta și promisiunile Ministerului Agriculturii de a da între 5 și 25 euro pentru animalele mici cu performanțe. De fapt și documentația de ajutor de minimis s-a dat doar pentru aceste două specii“ au fost precizările pe care le-a făcut inginerul Ioan Martin. (F.B.)

Recomandările redacției