Arădenilor le place turismul de relaxare, locuri în care să își permită să fie comozi și să nu aibă prea mare bătaie de cap cu chestiuni organizatorice. Astfel, hotelurile din Turcia –locații cunoscute pentru buna servire rămân în topul preferințelor. Agențiile de turism sunt asaltate de solicitări pentru sejururi în perla litoralului turcesc – Antalya. Reprezentanții agențiilor de turism spun că nu mai sunt locuri la avion, iar hotelurile sunt în mare parte ocupate.
Agențiile turistice au făcut oferte tentante din timp. Pachetele all inclusiv s-au vândut ca pâinea caldă, mulți arădeni rezervându-și ofertele încă de la finele anului trecut.
În timp, mulți vor să se relaxeze în hoteluri de 4 și 5 stele, alții aleg litoralul grecesc fie pentru că prețurile sunt ceva mai mici, fie pentru că preferă insulele și locurile în care au
ce să viziteze. De asemenea, crește tendința spre turism individual. Prețurile încep de la câteva sute de euro, pentru vile fără masă asigurată și ajung la 800- 1.000 pentru pachete la hoteluri, cu masă.
Val de solicitări pentru Antalya
Zborurile de pe Arad – disponibile datorită tour-operatorilor care au reintrodus Aeroportul Arad în circuit, cu destinația Antalya au făcut ca agențiile de turism să vină cu oferte tentante. Arădenii au solicitat în număr mare pachete spre Turcia, cu atât mai mult cu cât prețurile nu au crescut, ba chiar sunt mai mici având în vedere disponibilitatea de plecare de pe Arad. Ofertele la ultima plecare nu mai sunt la fel de avantajoase în cazul plecărilor spre Turcia. „Am avut un val de cereri pentru Antalya și datorită celor doi tour-operatori care operează de pe Arad. Efectiv nu mai sunt locuri în avion, plecările fiind rezervate chiar din decembrie. Cine a rezervat plecări din decembrie și începutul anului, adică early booking – a avut parte de reduceri între 20 și 40 la sută. Se preferă pachetele all inclusive. Cine stă după last minute, cel puțin în cazul Turciei nu mai prinde nimic”, susține Dacian Toduța, administrator al unei agenții arădene de turism. Prețurile în­cep cam de la 500 de euro și ajung până la 1.000 de euro și peste, în cazul unei oferte în hoteluri care oferă nu doar condiții deosebite, ci și spre exemplu spa.
Prețuri mai mari pentru Grecia
Grecia rămâne, de asemenea, în topul preferințelor arădenilor. Prețurile pentru litoralul grecesc au crescut însă – spun reprezentanții agențiilor turistice. Cei cu buget mai mic aleg Riviera Olimpului – Paralia, Nei Pori, destinații în care se poate pleca atât cu autocarul, cât și individual. De altfel, mulți arădeni aleg să plece pe cont propriu. „Sunt mai puține oferte de plecare cu autocarul pentru Grecia. Din ce în ce mai multe persoane – cupluri, familii aleg turismul individual. Își rezervă locația dar aleg să plece cu mașina proprie”, spune Dacian Toduța.
Cei care vor să plece în insule – Corfu, Creta, Zakyntos trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar. „Prețurile sunt mai mari, în mare parte datorită îmbunătățirii situației economice din Grecia. Până în trecut erau mai multe oferte pentru insule, dar acum, de pe Timișoara au rămas Creta și Zakyntos. De asemenea, se pleacă mult pe cont propriu în Thassos, un loc potrivit pentru cei care vor liniște”, spune acesta.
Ofertele pentru bugete generoase
Una dintre cele mai deosebite destinații pentru Grecia este Mykonos – un paradis insular, accesibil mai mult celor cu buget mai mare de concediu. Cei care vor să se distreze, împătimiții cluburilor și locațiilor aparte aleg Mykonos, dar pentru asta trebuie să aleagă plecări din București sau Budapesta.
Unii aleg Spania – Mallorca, Costa Brava. „Sunt puține cereri pentru Ibiza, Mallorca – destinații potrivite pentru cei tineri. Din timp, prețurile în­cep de la câteva sute de euro – pentru avion, ofertă fără fără masă și trec de 1.000 -1.500 de euro spre exemplu pentru Mallorca. Un număr mai pare de arădeni aleg Italia – Rimini, Bibione, dar pleacă pe cont propriu. Ofertele pentru Italia sunt bine organizate”, spune Claudia Apostol, angajata unei agenții. Tenerife este de asemenea aleasă, mai ales de cei care stau bine cu banii și vor distracție.
Sunt și arădeni care preferă locurile exclusiviste, exotice, cei pe care îi ține buzunarul alegând Mexic, Caraibe sau Maldive. Cei drept nu sunt mulți cei care își permit. „Pentru Caraibe, Mexic prețurile sunt de 3.000, 4.000 de euro, pentru zece zile. Avem și câteva cereri pentru aceste destinații. Desigur, cei curajoși și cu posi­bilități financiare își permit”, explică Tudor, administratorul unei agenții.
Cererea pentru Egipt a crescut, desigur plecările fiind solicitate mai mult toamna, când temperaturile sunt mai mici. „După un regres în ultimii ani, Egiptul a devenit mai solicitat și asta în mare parte datorită îmbunătățirii situației politice de acolo. S-au mai calmat spiritele, chiar dacă Egiptul traversează o criza poli­- tică. Plecările sunt de pe Timișora și din Budapesta iar prețurile care în trecut erau mici, acum au mai crescut”, spune Dacian Toduța.
Bine de știut că, ofertele pentru Croația au prețuri ridicate, dar oferta este una aparte. Croația este o destinație ideală atât pentru relaxare, cât și pentru cei care vor să viziteze, să cunoască istoria și cultura țării.
Ofertele de pe internet pot fi țepe
Mulți își caută oferte prin booking. Ofertele de pe internet pot fi însă „țepe” și nu puțini au pățit-o. „Se caută prin booking oferte dar lumea trebuie să înțeleagă că nu oferă siguranța unei agenții. O agenție garantează pentru ofertă, condiții – în timp ce prin booking nu există asumare. Te poți trezi că ceea ce vezi pe internet – locație, condiții este cu totul altceva la fața locului”, spune Dacian Toduța.
Mai mult sau mai puțin sigure sunt site-urile de recenzii, unde doritorii de vacanță pot afla de la alții care sunt locațiile de vizitat, frumusețile locului dar mai ales, condițiile de cazare. Trebuie să fie însă atenți și să verifice sursele.

Recomandările redacției