Vaccinarea anti-HPV va fi gratuită pentru fetele de până la 18 ani

0
226

Vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete, potrivit anunțului oficial făcut de către Ministrul Sănătății. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

„România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

În luarea acestei decizii de extindere a grupei de vârstă s-a ținut cont de recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Arădenii trebuie să știe că vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

„Ca idee, este bună inițiativa, să vedem transpunerea în practică. Acum de exemplu am primit doze de vaccin pentru cererile părinților depuse în anul 2019. Vom vedea ce va fi, deocamdată a fost doar o declarație de presă a Ministerului Sănătății”, a spus un medic de familie, conform ziarmm.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.