Foarte puțini arădeni s-au vaccinat antigripal, chiar dacă campania de vaccinare a demarat în luna octombrie și este încă în derulare.

Acum, când totul se învârte împrejurul Covid-ului, se pare că oamenii uită că suntem în plină campanie de vaccinare antigripală, că gripa este și ea o boală periculoasă și că trebuie să ne vaccinăm cu ceea ce putem, atâta timp cât avem această posibilitate.

Medicii de familie din Arad, alături de DSP Arad și de Casa de Asigurări de Sănătate Arad trag un semnal de alarmă privind importanța vaccinului gripal, dar și privind conștientizarea faptului că, pe lângă Sars-Cov-2, mai există și alte boli, precum și alte vaccinuri indispensabile vieții.

Așadar, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cei menționați mai sus ne-au oferit date concrete, precum și explicații în legătură cu perioada de vaccinare antigripală.

Am aflat că, din octombrie și până acum, s-au vaccinat antigripal doar 4.177 de persoane din județul nostru, ceea ce se poate realiza la cabinetele medicilor de familie, dar și în unitățile sanitare.

Direcția de Sănătate Publică Arad a primit în două tranșe, de la Ministerul Sănătății, 16.800 de doze de vaccin antigripal, deși s-au solicitat 33.000 de doze. Dintre cele 16.800 de doze, 13.636 s-au transmis cabinetelor medicilor de familie, iar 2.864 către unitățile sanitare.

„Vaccinul anti-Covid poate fi administrat deodată sau la orice interval față de administrarea vaccinului antigripal. La nivel mondial, se cunoaște faptul că cele două vaccinuri pot fi administrate simultan sau pe rând, fără un interval anumit unul față de altul, oricare ar fi vaccinul anti-Covid sau doza administrată a acestuia. Asta trebuie să știe toată lumea. Se poate vaccina antigripal începând de la șase luni și până la peste o sută de ani. În special, este recomandat vârstnicilor, celor cu comorbidități, dar și gravidelor”, a spus medicul de familie din Arad, Dorica Sănduțu.

Horea Timiș, directorul DSP Arad încurajează, din numele instituției, ca populația să fie cât mai aproape de medicii de familie, să apeleze la ei și să asculte recomandările acestora.

„Unica armă, la ora actuală, pe care o avem împotriva virusurilor sunt vaccinurile. Medicamentele nu „omoară”, ci doar îi încetinesc. Fiecare vaccin e specific pe un anumit virus. Virusul gripal mutează în fiecare an, iar unica armă prin care supraviețuim este vaccinul antigripal. Trebuie să ne vaccinăm măcar cu ceea ce există la ora actuală”, a declarat Dărăbanțiu Adrian Dan, reprezentat al Colegiul Medicilor din judeţul Arad.

„Faptul că te vaccinezi nu înseamnă că nu te mai poți infecta, însă șansa de a face boala este mai scăzută decât față de cei nevaccinați. Niciun vaccin nu dă o protecție de sută la sută”, a mai adăugat acesta.

Vaccinarea salvează vieți și asta o spun chiar medicii de familie, epidemiologii și doctorii alături de personalul medical de pretutindeni.

Recomandările redacției