Vaccinarea, reluată în forță, după starea de urgență. DSP Arad: mii de vaccinuri s-au făcut și în martie și aprilie

0
819

Pentru că gestionarea cazurilor de COVID-19 a fost prioritatea numărul 1 pentru mai multe instituții, acum, după începerea stării de alertă se reiau în forță mai multe activități. Conducerea Direcției de Sănătate Publică Arad subliniază că, se recuperează activitatea de vaccinare a copiilor, ușor întârziată de pandemia de COVID-19.

Programul național de vaccinare este obligatoriu și este efectuat gratuit.

Calenandarul de vaccinare

Calendarul de vaccinare cuprinde urmatoarele vaccinuri: vaccinul hepatitic B (Hep B) – se administrează nou-născuților, în primele 24 de ore de viață, și are rolul de a proteja contra hepatitei de tip B; vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG) – se administrează nou-născuților, în primele 2-7 zile de viață și este  contra tuberculozei și vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – reprezintă vaccinul contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hemophilus influenzae tip B şi contra hepatitei virale tip B și care se administrează în etape astfel:

– prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 2 luni

– a doua doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni

– a treia doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni

De asemenea, obligatoriu este vaccinul pneumococic – este recomandat împotriva pneumoniilor, otitelor, septicemiilor și meningitei pneumococice și se administrează în etape, astfel:

– prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 2 luni

– a doua doză se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni

– a treia doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni

Se mai efectuează vaccinul rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – este recomandat împotriva pojarului, rubeolei şi parotiditei și se administrează în etape, astfel:

– prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 12 luni

– a doua doză – se administrează copiilor între 5 ani și 7 ani

În calendar mai sunt: vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI – se administrează copiilor la vârsta de 6 ani; vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI – se administrează copiilor la vârsta de 8 ani și vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulți – se administrează la 14 ani.

Peste 4.800 de vaccinuri au fost făcute în lunile martie și aprilie la Arad, conform raportării Direcției de Sănăate Publică. Pentru că a fost prioritară gestionarea situației pandemiei, alte activități au fost într-o măsură afectate.

Așadar, în luna martie s-au înregistrat 1.777 vaccinuri, iar în aprilie, 3.120 de vaccinuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.