De ce nu se vaccinează românii? Printre multele scuze și motive, cel puțin în rândul femeilor este teama de infertilitate. O temere nefondată, spune medicul Mihai Craiu.
„Prima dată când am auzit, la sfârșitul anului 2020, această «teorie» cu afectarea fertilității de către vaccinurile destinate prevenției maladiei COVID-19 am avut o strângere de inimă. Chiar am întrebat într-un grup de experți dacă nu li se pare cunoscută po­vestea… De fapt e o ciorbă reîncălzită, din «bucătăria gospodinelor antivaxx». Exact această ipoteză a fost vehiculată și când s-a lansat, în România, campania inițială de vaccinare împotriva HPV. Da, aceea înche­iată cu un eșec la fel de spectaculos ca și cea actuală, împotriva maladiei COVID-19. Atunci s-au aruncat peste 90% din dozele de vaccin (scumpe…) achiziționate de statul român. Adică de noi toți. Și au murit apoi niște mii de femei din cauza cancerului de col uterin produs de HPV”, a spus dr. Craiu.
Studiile pe vaccinul Pfizer au început acum mai bine de un an și au participat inclusiv femei tinere, la vârstă fertilă. Din datele Societății de Medicină Reproductivă din SUA reiese că fertilitatea în lotul placebo (fără vaccin) a fost similară, în anul ce a urmat, cu cea a femeilor vaccinate.

Recomandările redacției