gripaSpecialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad susţin că vârful infecţiilor de sezon este aştepat în luna februarie, când se aşteaptă la un număr foarte mare de infecţii respiratorii. În plus, având în vedere că în mai multe judeţe din ţară au fost înregistrate chiar decese din cauza mai multor tipuri de gripă, medicii epidemiologi se tem ca nu cumva virusul gripal să pătrundă şi în judeţul nostru. „Până în acest moment ne-am confruntat doar cu cazuri de pneumonii şi infecţii acute ale căilor respiratorii, însă vârful infecţiilor este aş­- teptat abia din această lună. Sperăm totuşi să nu avem de-a face cu nici un caz de gripă“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Mai mult decât atât, în depozitul DSP, nu mai există nici o doză de vaccin antigripal. Judeţul nostru a primit din partea Ministerului Sănătăţii un total de 14.400 de doze pentru campania de vaccinare din această iarnă, însă dozele au fost distribuite către cabinetele medicilor de familie, iar o parte a rămas în depozitul DSP. „Dozele din depozitul nostru s-au epuizat, mai există doar câteva în cabinetele medicilor de familie. DSP a înaintat mai multe cereri Ministerului Sănătăţii pentru a primi doze de vaccin antigripal, însă nu am mai primit nimic. Pe de altă parte însă, anticorpii încep să îşi facă efectul abia după două săptămâni de la vaccinare. În acest fel, nu ştiu cât de utilă ar mai fi vaccinarea antigripală de aici încolo“, spun medicii DSP.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii precizează că activitatea gripală evoluează cu intensitate medie în focare locale (judeţele Constanţa, Dolj, Iaşi) şi sub formă de cazuri sporadice în alte judeţe. De la începutul sezonului de supraveghere şi până în data de 5 februarie 2013 au fost confirmate 67 de cazuri de gripă (52 virusuri gripale tip A şi 15 vi­rusuri gripale tip B).
La nivel naţional, numărul total de cazuri compatibile cu gripa şi alte infecţii respiratorii este cu 8,2% mai mare decât în săptămâna precedentă şi cu 0,4% mai mic faţă de cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent.
Totodată, Ministerul Sănătăţii precizează că numărul cazurilor cu infecţie respiratorie acută severă raportate a scăzut la 18 faţă de 25 în săptămâna trecută.
În săptămâna 28 ianuarie 2013 – 03 februarie 2013 nu a fost înregistrat nici un deces prin gripă sau infecţii respiratorii acute severe.
Până la data de 03 februarie 2013 au fost vaccinate antigripal 767.374 de persoane din grupe de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Recomandările redacției