vaccinDupă rectificarea bugetară care va avea loc în sistemul de sănătate, în luna iulie, se va drumul la procedurile de achi­ziţionare a vaccinului pneumococic şi, din trimestrul IV, să înceapă imunizările. Conducerea Ministerului Sănătăţii speră ca programul să înceapă cel târziu la 1 decembrie.
Mai mulţi medici arădeni fac parte din Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013, o asociaţie de ONG-uri care luptă pentru introducerea vaccinului pneumococic în ca­lendarul de imunizări gratuite. Aceste boli pneumococice sunt principala cauză de deces infantil dintre bolile care pot fi prevenite, iar în judeţul nostru incidenţa acestora (pneumonie, otită medie-acută, meningită pneumococică) este foarte mare. Mai mult, majoritatea statelor europene au un program de vaccinare pneumococică, iar România trebuie să se alinieze acestor decizii pentru ca şi copiii români să fie protejaţi. „Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu are acest vaccin inclus în calendarul naţional de imunizări gratuite. În Ungaria a fost introdus de doi ani de zile în schema naţională de vaccinare. Ar fi timpul ca şi noi să ne aliem normelor europene. Deseori mă confrunt la Arad cu cazuri de copii care suferă de meningite purulente, pneumonii, otite etc“, ne-a declarat dr. Adrian Maghera, medic specialist.
O problemă în plus este dată de faptul că tratamentele cu antibiotice devin din ce în ce mai puţin eficiente din cauza creşterii rezistenţei pneumococului la antibioticele uzuale.
„Vaccinurile au redus considerabil incidenţa bolilor infecţioase, salvând milioane de copii anual în întreaga lume. Incidenţa multor boli precum rujeola, variola, poliomielita a fost dramatic redusă. În ţările care au implementat vaccinarea pneumococică de rutină a copiilor, în cadrul unui program naţional de imunizare, incidenţa bolilor pneumococice a fost redusă în mod consistent şi substanţial. Dacă în 23 de state europene importante copiii sunt protejaţi împotriva acestei boli, fiind vaccinaţi prin programe de imunizare derulate de autorităţi, în România nu s-a iniţiat nici un demers pentru protejarea copiilor împotriva acestor boli de multe ori fatale“, declară Maghera.
Ministerul Sănătăţii şi Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie au încheiat, joi, 23 mai, un Protocol de colaborare care vizează acţiuni comune pentru drepturile copiilor romani de a fi vaccinaţi pneumococic, inclusiv prin includerea în calendarul de vaccinări obligatorii a vaccinului anti­pneumococic.

Recomandările redacției