O analiză finală arată ca vaccinul Pfizer are o eficienţă de 95% împotriva Covid-19. Vaccinul nu a cauzat probleme serioase de siguranţă. Datele iniţiale arătau o eficienţă de peste 90%, potrivit Pfizer.
O analiză finală a studiului de fază 3 a vaccinului anti coronavirus de la Pfizer arată că acesta are o eficienţă de 95% în prevenirea infecţiilor, chiar şi la adulţii în vârstă. De asemenea, nu a cauzat probleme serioase de siguranţă, a declarat compania miercuri, potrivit unei relatări CNN. Compania a realizat un studiu pe 170 de cazuri de vountari infectaţi cu SARS-CoV-2. Dintre aceste cazuri, 162 de infecţii au fost la persoanele cărora li s-a administrat placebo sau vaccinuri cu soluţie salină simplă, în timp ce opt cazuri au fost la participanţii care au primit vaccinul propriu-zis. Acest lucru rezultă o eficacitate de 95%, a spus Pfizer.
Datele iniţiale arătau o eficienţă de peste 90%, potrivit Pfizer. „Eficacitatea a fost constantă în funcţie de vârstă, rasă şi etnie. Eficacitatea observată la adulţii cu vârsta peste 65 de ani a fost de peste 94%,” au declarat Pfizer şi partenerul său german BioNTech, într-o declaraţie comună. „Au fost 10 cazuri severe de Covid-19 observate în proces, cu nouă dintre cazuri care au apărut în grupul placebo şi unul în grupul vaccinat,” au adăugat cele două companii. Un grup independent a urmărit rezultatele şi efectele secundare. „Până în prezent, Comitetul de monitorizare a datelor pentru studiu nu a raportat nicio problemă serioasă de siguranţă legată de vaccin,” au anunţat companiile.
„Singurul efect advers a fost oboseala, la 3,7% dintre pacienţi.” Pfizer a declarat că va solicita FDA autorizaţia de utilizare de urgenţă a vaccinului „în câteva zile”.
„Aceste date vor fi, de asemenea, transmise altor agenţii de reglementare din întreaga lume” , a spus Pfizer. Compania intenţionează să publice datele şi
într-o revistă ştiinţifică.
„Protecţia rapidă pe care o oferă acest vaccin – combinată cu profilul său de tolerabilitate la toate grupele de
vârstă studiate până acum – ar trebui să contribuie la transformarea acestui vaccin într-un instrument important pentru abor­darea pandemiei actuale,” a declarat dr. Ugur Sahin, CEO şi cofondator al BioNTech.
Pfizer a declarat pe 9 noiembrie că datele intermediare au furnizat dovezi iniţiale că vaccinul avea o eficacitate de peste 90%. Aceste date s-au bazat pe primele 94 de cazuri de infecţie cu coronavirus în rândul voluntarilor. Compania a spus la momentul respectiv că va trebui să numere mai multe cazuri de infecţie în cadrul procesului înainte de a putea lua în considerare partea de fază 3 a procesului şi a solicita autorizaţia FDA.

Recomandările redacției