vaceanÎn ciuda scandalului pe care l-a provocat la ultima evaluare, în ciuda faptului că a reuşit să-şi convingă anumiţi colegi care erau în comisie să-i dea note care să-i asigure o medie peste şapte, Alin Văcean este pe făraş. Mai mulţi consilieri locali au iniţiat un proiect de hotărâre privind încetarea contractului său de management ca urmare a faptului că ar fi trebuit să obţină cel puţin media opt.

22 de aleşi vor capul lui Văcean

Proiectul este iniţiat de 20 de consilieri locali: Florin Mariş, Teodor Gligor, Marcela Nicşanu, Geanina Pistru, Adriana Chirilov, Viorica Rotaru, Traian Vlaicu Hergane, Kalman Cziszter, Ioan Dolha, Tristan Mihuţa, Sergiu Bîlcea, Marin Lupaş, Ionel Ciupe, Lia Ardelean, Gheorghe Săplăcan, Ioan Farcaş, Cosmin Şerb, Eugen Rus, Mariana Cismaşiu, Ovidiu Moşneag şi de către cei doi viceprimari, Levente Bognar şi Cătălin Ţiţirigă.

În primul articol al proiectului de hotărâre se arată că „se aprobă rezultatul final al evaluării managementului domnului dr. Alin Corneliu Văcean, la Filarmonica de Stat Arad,  pentru anul 2014, şi anume, nota 7, 46”, pentru ca la articolul 2 să se menţioneze negru pe alb că „se constată  încetarea contractului de management încheiat cu domnul dr. Alin Corneliu Văcean, potrivit art. 15 alin. ultim din Contractul de management nr. 62.546 din 01.10.2014”.

În proiect se mai arată că până la organizarea unui concurs pentru desemnarea unui nou manager se va numi un director interimar.

Proiectul are o expunere de motive „beton”

În expunerea de motive se arată că Văcean ar fi trebuit să obţină cel puţin media 8, nu 7,46, cât a avut la ultima evaluare, pentru că actele normative care se aplică în cazul contractului său de management sunt cele valabile la semnarea documentului, nu cele din momentul când a avut loc evaluarea. „Constatând că rezultatul necontestat al evaluării anuale pentru anul 2014 a managementului la Filarmonica de Stat Arad este  reflectat de  nota 7,46,  obţinută de manager, dl. Alin Corneliu Văcean,  având în vedere faptul că, astfel cum rezultă din contractul de management nr. 62546 din  1.10.2014, încheiat cu respectarea legislaţiei în vigoare, art. 7 pct. 2, lit. „f”,  art. 15 alin. ultim, art. 27 alin. (1), lit a, nota minim necesară pentru continuarea managementului este nota 8,00 (opt) şi că, deşi ulterior încheierii contractului, legislaţia privind  managementul instituţiilor de cultură s-a modificat în sensul stabilirii notei 7 (şapte) ca minim necesară, contractul este guvernat de  prevederile legale sub imperiul cărora s-a încheiat,  potrivit principiului tempus regit actum. În plus, au fost supuse evaluării lunile octombrie, noiembrie şi decembrie 2014, perioadă în care a rămas valabilă chiar şi prevederea legală referitoare la nota 8 ca cerinţă minimă. Constituţia României  consacră principiul neretroactivităţii, şi anume: art. 15 alin. (2): «Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile». Codul Civil, aprobat prin Legea 287/2009, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte la  art. 6: «Aplicarea în timp a legii civile»,  alin. (2): «Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor». Art. 102 alin. 1) din Legea nr. 71/2011, pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificările şi completările ulterioare, în privinţa contractelor, stabileşte: «Contractul este supus dispoziţiilor legii în vigoare la data când a fost încheiat în tot ceea ce priveşte încheierea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea sa». Ca urmare, propunem încetarea contractului de management  încheiat cu dl. Alin Corneliu Văcean şi numirea unui manager interimar până la asigurarea prin concurs a managementului instituţiei”, se arată în expunerea de motive.

Recomandările redacției