Safia Farkash, văduva lui Muammar Gaddafi, a lansat luni un apel la ONU şi Uniunea Europeană, solicitând ajutorul celor două instituţii pentru găsirea rămăşiţelor soţului şi fiului ei, potrivit unei scrisori difuzate de postul de radio rus Vocea Rusiei, preluat de AFP.

Muammar Gaddafi şi fiul său Mutassim au fost prinşi şi ucişi de rebeli pe 20 octombrie la Sirta, în centrul Libiei. Trupurile lor neînsufleţite au fost expuse în public la Misrata, la 214 km est de Tripoli, fiind apoi îngropate într-un loc secret.

‘Solicit membrilor Consiliului de Securitate (al ONU) şi Uniunii Europene să dezvăluie locul în care se află rămăşiţele (lui Gaddafi, Mutassim şi ale tovarăşilor lor), să le încredinţeze familiilor pentru a le înmormânta în locul şi felul în care vor dori’, a scris Safia în scrisoarea trimisă la doi ani de la moartea fostului dictator.

‘Solicit de asemenea Uniunii Africane să declanşeze o anchetă aprofundată asupra asasinării lui Muammar Gaddafi şi a tovarăşilor săi’, a adăugat ea. Văduva lui Gaddafi a făcut un apel şi la ‘organizaţiile pentru drepturile omului să o ajute să ia legătura cu fiul ei, Seif al-Islam Gaddafi’, arestat la Zenten (sud-vest).

Seif al-Islam, prezentat multă vreme ca succesor al tatălui său, a fost arestat în noiembrie 2011 în sudul Libiei de doi foşti rebeli din Zenten, unde este ţinut închis de atunci.

Safia şi trei copii ai fostului dictator – Aisha, Hannibal şi Mohamed – s-au refugiat în august 2011 în Algeria, după ce rebelii au preluat conducerea la Tripoli. O parte a familiei a primit azil în sultanatul Oman în 2013. Un alt fiu, Saadi, s-a refugiat în Niger în septembrie 2011.

În afară de Mutassim, alţi doi fii ai lui Gaddafi au murit în timpul insurecţiei libiene care a început în februarie 2011: Seif al-Arab a murit în aprilie 2011 într-un raid al NATO, iar în august acelaşi an a fost ucis în luptă şi Khamis.

 

 

 

(AS – autor: Lelia Bretan, editor: Ionuţ Mareş)

 

Recomandările redacției