Val de nereguli la alegerile din Zăbrani

0
752

Polițiștii și jandarmii arădeni continuă activitățile organizate pentru asigurarea ordinii și liniștii publice la procesul electoral desfășurat în localitatea Zăbrani.

Toate sesizările referitoare la posibilele fapte care au legătură cu procesul electoral sunt verificate cu promptitudine și responsabilitate, efectivele teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne asigurându-se că nu sunt încălcate normele legale.

 

Până la ora 18.00, au fost efectuate 47 de semnalări prin Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot- SIMPV, dintre care 42 nu s-au confirmat, celelalte cinci fiind în curs de verificare.

În continuare, forțele de ordine sunt la datorie și acționează pentru desfășurarea în condiții de siguranță a procesului de vot.

Potrivit actelor normative care privesc alegerile locale, refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei.

Aceeași amendă se poate aplica persoanelor care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot.

Persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat pot primi amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a exercitării dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Aceeași pedeapsă  va primi persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.