Conform Mediafax, decizia Guvernului Cioloş de a le premia pe fetele din naţionala de handbal, locul 3 la Mondialul din Danemarca, prin hotărâre guvernamentală, a aprins spiritele în sportul românesc. Pe scurt, componentele reprezentativei lui Tomas Ryde, printr-o măsură specială, au primit 60.000 de lei fiecare, sumă ce se adaugă celor 12.800 de lei (pot fi dublaţi) cuveniţi prin lege posesorilor de medalii de bronz la CM.

Într-o perioadă în care selecţionatele din sporturile de echipă de la noi înoată în ape tulburi, reacţia Guvernului e una de apreciat, recompensează şi motivează o echipă care face un bun PR României peste tot în lume de mulţi ani. Privit din altă perspectivă, gestul este lipsit de abilitate în contextul în care ceilalţi medaliaţi români de la Campionatele Mondiale din 2015 nu au beneficiat de un decret special, rămânând doar cu premiul stipulat în lege.

Guvernanţii ignoră însă faptul că tratamentul în mod diferit al sportivilor poate avea efecte de toate soiurile asupra unor oameni aflaţi în linie dreaptă spre Jocurile Olimpice, mai ales acum, când lotul pentru Rio este unul subţire numeric, iar oamenii care dau greutate echipei sunt cam aceiaşi care se exprimă la cel mai înalt nivel de aproape un deceniu sau chiar mai mult de 10 ani. „Ar trebui ţinuţi în puf, dar nu trebuie să se interpreteze că fetele de la handbal n-ar fi meritat aceşti bani. E decizia optimă, poate că Guvernul actual nu e vinovat, cu siguranţă fostul Guvern ar fi trebuit să fie unul mai săritor în privinţa medaliaţilor”, spune, pentru ProSport, o voce puternică din sportul românesc, comunicând subtil faptul că mingea s-a aflat tot anul în terenul Guvernului Ponta.

Recomandările redacției