voicilaCunoscutul jurnalist arădean Emil Şimăndan a lansat, alaltăieri, la Bi­blioteca Judeţeană „A.D. Xenopol”, cartea-document „Vă iubesc, arădeni! Valentin Voicilă în dialog cu Emil Şimăndan” (Editura Fundaţiei „Ioan Slavici”- Arad, 2013).
Au fost prezenţi, cu această ocazie, în Sala Concordia, nu numai autorul, ci însuşi Valentin Voicilă, liderul revoluţionarilor din ’89, şi  Eugeniu Criste, şeful Serviciului Jude­ţean Arad al Arhivelor Naţionale, cel care a sprijinit această apariţie. „Am venit din respect pentru domnul Voicilă, care pentru mine nu este numai liderul Revoluţiei din ‘89, este un erou în viaţă, un erou care a  înţeles menirea instituţiei unde lucrez, adică a Arhivelor Naţio­nale.”, a subliniat acesta din urmă.
Volumul „Vă iubesc, arădeni!” are la bază două convorbiri care focalizează istoria evenimentelor din decembrie 1989 în Arad, dar şi crezul civil, moral, revoluţionar şi artistic al actorului şi poetului Valentin Voicilă care, la numai 32 de ani, a condus peste 100 000 de persoa­ne în lupta anti- ceauşistă.
Publicistul şi scriitorul Emil Şimăndan, autor a 28 de cărţi de poe­zie, de istorie recentă (10 cărţi despre evenimentele din 1989), de istorie a presei locale, de dicţionare, nu se află la prima monografie prin dialog. Acesta a mai publicat lucrări asemănătoare şi cu poeţii şi eseiştii Ioan Alexandru, Ştefan Augustin Doinaş, Gabriel Ţepelea şi Viorel Gheorghiţă. Autorul a mărturisit că ar pune acest volum şi alături de „Întrebătorul din Agora”, „acel volum de 500 de pagini care este biblia Revoluţiei de la Arad”.
Volumul de faţă a rezultat în urma celei de-a doua colaborări cu Serviciul Judeţean Arad al Arhivelor Naţionale pe tema evenimentelor din 1989. Prima a fost dedicată celor 24 de Eroi Martiri ai Aradului şi a apărut în 2009, la două decenii de la Revoluţie.
„Eu îi mulţumesc în mod deosebit lui Eugeniu Criste pentru faptul că Serviciul Judeţean Arad al Arhivelor Naţionale are un interes deosebit pentru un moment important de istorie re­centă. Două cărţi din cele 10-11 pe care le-am publicat despre Revoluţia din decembrie ‘89 în ultimul deceniu au apărut datorită bunăvoinţei, tenacităţii şi dorinţei exprese a domnului director Eugeniu Criste. În mod deosebit vreau să-i mulţumesc pentru această carte, care are un titlu foarte frumos, «Vă iubesc, arădeni!». Sunt cuvintele actorului Valentin Voicilă pe care le-a rostit de-a lungul anilor. Nu numai în decembrie 1989 a dovedit că iubeşte acest oraş în care s-a stabilit, în care a devenit actor la Teatrul de Stat din Arad. Dragostea a rămas. Din păcate, în calitate de jurnalist, în calitate de autor de cărţi, în calitate de cercetător al istoriei recente, pot să vă spun că am o supărare, un regret: arădenii nu şi-au arătat aceeaşi dragoste faţă de liderul Revoluţiei din ‘89. Dimpotrivă, ori de câte ori au avut ocazia, au căutat să-i minimalizeze meritele. Dar dreapta judecată a istoriei va ieşi la iveală, nu poate nimeni să-i şteargă meritele deosebite pe care le-a avut”, a spus Emil Şimăndan.
Potrivit jurnalistului, manuscrisul a fost prea periculos pentru a putea fi publicat în 1990, asta deşi cei care au venit după Revoluţie au fost, mai subtil, „mult mai peri­culoşi”.
„Acum, ştiţi, stăm relaxaţi în scaune şi privim. Dar atunci nu era aşa. Atunci totul era foarte dur. Numai Dumnezeu ştia ce va fi, nimeni nu ştia ce va fi. Din casă am ajuns în stradă şi am din data de 21 de dimineaţă nu­mai imagini care sunt şi la mu­zeu, făcute de fosta Securitate. Ne-au filmat, pe bucăţi, că aşa era, aşa erau vremurile. Dar apoi au ajuns la noi acele imagini puternice din 21, Aradul fiind- nu pentru că vorbesc eu – ci pentru că aşa este, al doilea oraş al României în Revoluţia Română din Decembrie 1989, după Timişoara. 21-devreme, la 7:39 Oro­logeria şi ce urmează, ştiţi. Din casa mea în stradă, din stradă unde am stat o zi o noapte şi puţin din a doua zi, cam jumate că suntem deja la balcon, am ajuns fără să vreau Preşedintele judeţului Arad. În carte veţi vedea. Domnul Şimăndan a făcut un lucru extraordinar, mi-a luat un interviu într-un moment foarte critic pentru mine, într-adevăr eram supărat pe cei din stradă, lucrurile sunt mult mai complicate decât vi le puteţi imagina legat de Decembrie 1989, extrem de complicate. Cât am spus în carte e o parte din ce se putea spune. Şi o să vedeţi primul interviu, care este dinamită”, a subliniat Valentin Voicilă. „Domnul Cărtianu, cu care ne-am întâlnit de curând şi eu şi domnul Şimăndan, şi-a prezentat cartea aici la Arad. Una dintre ele «Crimele Revoluţiei» – bestseller. L-am înfruntat într-un fel pentru că nu poţi face chiar bestseller din crimele Revoluţiei”, a completat actorul, care a şi cerut un moment de reculegere pentru victimele din ’89.
Lansarea s-a  bucurat de prezenţa mai multor participanţi la evenimentele din acea iarnă memorabilă. Printre ei au fost câţiva care au luat cuvântul, după care,  înainte de a se trece la sesiunea de autografe, cei din public au urmărit, tăcuţi, cu toţii, o filmare de la Filarmonică în care Voicilă recită „Scri­soarea I” de Eminescu.
(G.S.)

Recomandările redacției