În dosarele pe care Liviu Dragnea le-a adus în valizele de la CEx PSD s-au aflat mai multe documente, între care ordonanţa de clasare a unui dosar ce-l viza pe Klaus Iohannis, semnată de Cristian Lazăr, dar şi informări cu privire la cauzele penale clasate în care a fost implicat preşedintele. Marți, 6 noiembrie, președintele Klaus Iohannis a reacționat cu jigniri: „Infractorul Dragnea progresează în domeniul fake news“.

În dosarul 03 – Promovarea procurorilor care i-au închis dosarele- se află decretele preşedintelui Klaus Iohannis de numire în funcţie a procurorilor Augustin şi Cristian Lazăr.

Document 1: Decretul preşedintelui României nr. 989 din 15 decembrie 2015, pentru numirea în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ a procurorului Aurel Cristian Lazăr, care a clasat dosarul penal nr. 664/P/2013, al PÎCCJ, care îl viza pe preşedintele Iohannis.

Tot într-unul din dosare se află şi ordonanţa de clasare a dosarului care-l viza pe Klaus Iohannis, semnată de procurorul Cristian Lazăr care ar fi, potrivit documentului din valiza lui Dragnea, în strânsă legătură cu numirea acestuia în funcţie.

„Astfel, preşedintele Iohannis şi-a folosit funcţia publică pentru a obţine un folos cuvenit, constând în clasarea cauzei penale în care era cercetat”, se arată într-unul dintre documente.

Alt document vizează decretul preşedintelui din 28 aprilie 2016 pentru a numi în funcţia de procuror general pe Augustin Lazăr, „care a acceptat clasarea a 9 dosare penale de la PÎCCJ, care îl vizau pe preşedintele Klaus Iohannis”.

În dosarele din valizele pe care Dragnea le-a adus se mai află şi o informare de la Curtea de Apel Alba Iulia prin care transmite că au fost clasate nouă dosare care îl vizau pe Klaus Ionannis.

„Augustin Lazăr putea infirma soluţiile de clasare. Nu a făcut acest lucru în niciunul dintre cele 9 dosare, ceea ce justificiă interesul nepatrimonial preşedintelui Klaus Iohannis de a-şi folosi funcţia pentru a-l promova pe Augustin Lază în poziţia de procuror general”, mai scrie pe unul din documente.

Presiuni la Curtea Constituțională

În dosarul 06 – Presiuni asupra unui judecător de la Curtea Constituţională se află declaraţia judecătorului CCR Petre Lăzăroiu, cel care ar fi fost presat.

„Ieri, 14 iunie, orele 14:30 – 15:00, am avut o întâlnire cu consilierul prezidenţial pe probleme juridice, doamna Simina Tănăsescu, la cererea acesteia, nu la cererea mea. Printre altele, mi-a spus că are o sarcină ingrată şi, când am ajuns în birou la dânsa, mi-a arătat pe o hârtie, care a circulat acum ceva vreme de la fundaţia VeDem Just care cerea, nici mai mult, nici mai puţin, preşedintelui CCR să pună în discuţie mandatul meu. I-am spus că este o aberaţie, dar dumneaei mi-a zis că preşedintelui i se cere un decret de revocare a mea din funcţie. I-am spus că preşedintele nu are această prerogativă, pentru că revocarea se face doar de către plenul CCR. Mi-a răspuns: `Da, aşa este, numai că dacă noi nu dăm curs şi preşedintele nu emite decretul, asociaţia ne va da în judecată, iar dacă-l emitem, ne vei da tu în judecată`. Zic: `Evident că o să vă dau în judecată`. Nu ştiu dacă doamna profesor a vorbit în nume personal sau în numele preşedintelui, dar, după felul în care am fost anunţat, după felul în care s-a purtat discuţia, cred că se intenţionează emiterea unui decret, chiar dacă este fără valoare juridică, de revocare a mea. Repet, preşedintele nu are posibilitatea legală de a da acest decret. Problema nu ar fi atât a mea, cât a CCR. Dacă se dă un astfel de decret şi eu îl voi contesta, fireşte, până se pronunţă justiţia, preşedintele poate spune: Nu o revoc pe doamna Kovesi, întâi trebuie să mă lămuresc cum e cu mandatul lui Lăzăroiu. Textul care mi-a permis să fiu numit pentru un mandat întreg este în vigoare. Ideea de bază este că se vrea neapărat să se creeze o presiune”, este declaraţia lui Lăzăroiu din dosarul adus de Dragnea.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a venit luni, la şedinţa CEx PSD, cu două valize, după anunţul Rise Project că are date din Tel Drum găsite într-o valiză.

„Am întârziat puţin pentru că am primit două valize. Prima valiză este cu gogoşi de la Rise Project. Sunt aici proaspete. Le mâncăm aici. A doua valiză, după cum probabil ştiţi eu sunt din Teleorman şi ca orice localnic din Teleorman am găsit în fundul curţii o valiză cu documente care nu au ajuns încă la DNA şi hai să vedem ce e aici. Ia uite, dosarul 01 achiziţia dosarului Raiffeisen. Retrocedări către forumul german a grupului etnic german. 03 promovarea procurorilor care i-au închis dosarelor. 04 declaraţii despre banii încasaţi din chirii. 05 închirierea căminului de bătrână de la forumul german. 06 presiuni asupra unui judecator de la Curtea. Şi mai avem nişte stickuri”, a declarat Liviu Dragnea, la intrare.

Dragnea spune că urmează noi…valize

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni, la Parlament, că cele două valize cu care a venit la şedinţa CExN sunt doar primele şi că mai urmează şi altele care conţin „ilegalităţi trecute cu vederea sau sub tăcere”.

„Am vrut să vă prezint doar o primă valiză, din valizele care vor mai urma, şi anume valize cu ilegalităţi ale unor oameni din ţară care sunt trecute cu vederea sau sub tăcere şi acoperite de alte invenţii. Cred că data viitoare nu mai cumpăr valize, o să cumpăr ceva mai ieftin, o geantă, ceva. Luju (site-ul luju.ro – n.r.) a făcut o plângere penală împotriva domnului Iohannis. Se mai vorbeşte despre ea? Asta e doar un exemplu”, a declarat, la Parlament, Liviu Dragnea.

Recomandările redacției