Valorile Aradului – de la cetăți, clădirile-monument din municipiu, sărbătorile tradiționale păstrate, la branduri locale din trecut, precum păpușa „Arădeanca“ și până la personalități marcante din trecut, precum și actuale – toate sunt cuprinse într-un catalog inedit. Catalogul Valorilor Culturale Arădene – elaborat din inițiativa Consiliului Județean, cu sprijin din instituții și date de la primăriile din județ a fost trimis în tipar. Cuprinde 115 elemente, iar cei care-l vor răsfoi vor avea prilejul să afle chiar și curiozități, lucruri deosebite pe care nu le știau despre Arad.

Așadar, potrivit reprezentanților Consiliului Județean, pentru elaborarea acestui catalog, la sfârşitul anului trecut a fost înfiinţată Comisia de Valori Locale Culturale care a inventariat patrimoniul cultural material şi imaterial al judeţului Arad. „Am organizat consultări cu primăriile şi principalii actori culturali din judeţ, în urma cărora am centralizat elementele de patrimoniu material şi imaterial cu specific arădean, fie că vorbim despre artă, literatură, poezie, muzică, gastronomie, arhitectură, meşteşuguri, istorie, sport sau industrie. În final au fost selectate 115 elemente cu descrierile şi fotografiile aferente, care vor fi cuprinse într-un catalog, aflat în prezent la tipar. În anii următori ne propunem să continuăm acest demers, prin lărgirea catalogului și traducerea sa în mai multe limbi de circulație internațională”, a susținut  Andrei Ando, directorul Direcției comunicare, Strategii și Administrație Publică din cadrul CJ Arad.

Urmează alte cataloage

Catalogul începe cu preparatele culturale – brand local – pâinea de Pecica, continuă cu vinuri din Podgoria Aradului, ajunge la cetățile din județ, la diverse alte obiective cultural-istorice și readuce în atenție personalități, din diverse domenii, precum literatură, artă sau sport.

„Îmi doresc materializarea într-un timp cât mai scurt a acestui proiect, catalog care să pună în valoare ceea ce particularizează Aradul, atracţiile sale care conturează caracterul unic al celor 78 de comune şi oraşe arădene şi al ansamblului judeţului Arad. În completarea acestui catalog am solicitat Complexului Muzeal al judeţului Arad şi Bibliotecii A.D. Xenopol ca în aceste instituţii de cultură să existe câte un spaţiu dedicat acestui proiect unde vizitatorii să poată vedea, în activitatea lor cotidiană, sinteza acestor elemente de patrimoniu cu care ne mândrim”, susține Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

Catalogul valorilor culturale arădene completează alte două cataloage dintre care unul va prezenta elemente generale ale judeţului Arad, iar celălalt potenţialul economic al judeţului. Cei de la CJA subliniază că, cele trei publicaţii reprezintă una dintre cele mai importante demersuri editoriale din ultimii ani care reunesc între aceleaşi coperte date privind evoluţia, prezentul şi perspectivele Aradului.

Recomandările redacției